Personalitatea zilei: Andrei Mureșanu

andrei muresanu
andrei muresanu

Andrei Mureșanu este autorul imnului național ,,Deșteaptă-te, române!". S-a născut la data de 16 noiembrie 1816, în orașul Bistrița. 

  Revoluționar român din Transilvania, Andrei Mureșanu s-a născut într-o familie de țărani și a studiat filozofia și teologia la Blaj. În anul 1838 a început să predea ca profesor la Brașov. A început să publice poezie în revista ,,Foaia pentru minte, inimă și literatură."

  A fost printre conducătorii Revoluției din 1848, participând în delegația Brașovului la adunarea de la Blaj.Poemul său ,, Un răsunet", scris la Brașov pe melodia anonimă a unui vechi imn religios și denumit ulterior,, Deșteaptă-te, române!", a devenit imn revoluționar - fiind numit de Nicolae Bălcescu ,,Marseilleza românilor".

După revoluția din 1848, Mureșanu a muncit ca traducător la Sibiu și a publicat în revista Telegraful Român, operele sale având tentă patriotică și de protest social. În 1862, poeziile sale au fost adunate într-un volum. Având sănatatea precară, a murit în 1863 la Brașov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel