Patronul presei marocane, condamnat la 12 ani de închisoare cu executare

Denisa Zamfir / 10 noi 2018 / 11:09 Salveaza PDF Comentarii
presa
Descriere foto: presa

Patronul presei marocane Taoufik Bouachrine a fost condamnat în noaptea de vineri spre sâmbătă la 12 ani de închisoare cu executare pentru violenţe sexuale pe care el le-a negat întotdeauna, potrivit avocatului său, Mohamed Ziane.

Arestat în februarie şi apoi plasat în arest, directorul cotidianului independent Akhbar al-Yanoum a fost judecat începând din 8 martie de către camera penală a Curţii de apel din Casablanca pentru ''trafic cu fiinţe umane'', ''abuz de putere în scopuri sexuale'', ''viol şi tentativă de viol''.

Invitat să ia cuvântul pentru ultima dată vineri, înainte de deliberări, patronul presei marocane s-a declarat din nou ''victima unui proces politic'' din cauza profesiei sale, potrivit avocatului.

Jurnalistul, în vârstă de 49 de ani, cunoscut pentru tonul său foarte critic şi pentru influenţa sa, risca 20 de ani de închisoare. Avocaţii săi au pledat pentru achitarea sa la capătul unui lung proces cu uşile închise care a început în martie.

Vinovat pentru toate capetele de acuzare

Tribunalul l-a găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare reţinute în cazul său şi a decis alocarea de despăgubiri victimelor cuprinse între 100.000 şi 500.000 dirhami (aproximativ între 9.000 şi 46.000 de euro).

Partea civilă estimează că ''despăgubirile nu sunt la înălţimea prejudiciilor'' şi a decis să facă apel, a declarat avocatul Mohamed Kerout pentru AFP.

Acuzarea se bazează îndeosebi de două plângeri, trei mărturii cu acuzaţii şi 50 de înregistrări video confiscate din biroul său în cursul arestării sale. Aceste imagini, foarte explicite, dintre care unele au apărut în presă, arată ''practici abjecte'', potrivit avocaţilor reclamanţilor. La rândul său, apărarea susţine că este vorba de ''montaje''.

Autenticitatea înregistrărilor video, confirmată de o expertiză tehnică

O expertiză tehnică efectuată la cererea parchetului şi a părţilor civile a confirmat autenticitatea înregistrărilor video. Potrivit apărării, imaginile nu permit totuşi identificarea formală a lui Taoufik Bouachrine.

Cazul a cunoscut mai multe răsturnări de situaţie de la deschiderea procesului: patru femei citate ca ''victime'' de către acuzare au dezminţit că sunt vizate. Una dintre ele a fost condamnată la şase luni de închisoare cu executare pentru că a acuzat poliţia că a falsificat declaraţia sa, pedeapsa fiind confirmată în apel în această săptămână. Altele au refuzat să se prezinte în faţa tribunalului.

În final, opt din cele 15 părţi civile citate iniţial de către acuzare au fost recunoscute drept victime şi despăgubite, potrivit avocaţilor părţii civile.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22