Pâinea, vinovata kilogramelor în plus? Mihaela Bilic, despre cantitatea care NU îngrașă

Pâinea, vinovata kilogramelor în plus? Mihaela Bilic, despre cantitatea care NU îngrașă / Foto: Pixabay, de jacqueline macou
Pâinea, vinovata kilogramelor în plus? Mihaela Bilic, despre cantitatea care NU îngrașă / Foto: Pixabay, de jacqueline macou

Află în articol ce cantitate de pâine ar trebui să mâncăm zilnic astfel încât să nu ne îngrășăm.

Pâinea este de multe ori considerată principala vinovată a kilogramelor în plus. Mihaela Bilic spulberă acest mit. Nutriționistul susține că problema nu este că pâinea îngrașă, ci că mâncăm prea multă.

"Pâinea este un aliment de bază, o sursă de glucide lente pe care organismul nostru le transformă în energia necesară vieții. Conform recomandărilor OMS trebuie să consumăm zilnic 300-500g pâine, adică 2-3 felii la fiecare masă. Atunci de ce dăm vina pe pâine că ne-am îngrășat? Greșeala e că mâncăm prea multă.", a explicat Mihaela Bilic.

Bilic, despre intoleranța la gluten

Mihaela Bilic a vorbit și despre intoleranța la gluten, explicând care este deosebirea dintre un aluat de pâine făcut cu drojdie sau cu Maia.

"Cât despre intoleranța la gluten, de care suferă din ce în ce mai multe persoane, lucrurile sunt mai complicate. Glutenul este o proteină din cereale care la contactul cu apa se umflă și devine elastic. Orice aluat din făină nu ar putea fi frământat, dospit și bine crescut fără gluten. Produsele de panificație și patiserie există datorită glutenului. Problema apare pentru că e greu de digerat și poate provoca inflamație la nivelul mucoasei intestinale.

Aici intervin drojdiile sau bacteriile care se folosesc la frământat. Rolul lor? Pe lângă faptul că aluatul crește spectaculos, contribuie la apariția unui mediu acid care fermentează amidonul din făină și descompune proteinele din gluten. O pâine lăsată la dospit va fi mai ușor de digerat iar riscul de balonare și intoleranță scad semnificativ. Care este deosebirea dintre un aluat de pâine făcut cu drojdie sau cu Maia? Procesul de fermentație, aspectul și gustul vor fi diferite.

Drojdia de bere determină o fermentație alcoolică în timp ce culturile din maia produc o fermentație lactică. În drojdie sunt prezente o serie de ciuperci microscopice, aceleași care ajută la obținerea vinului și a berii. În prezența apei și a căldurii are loc o fermentație acidă a glucidelor din fructe sau cereale, se eliberează acid acetic și dioxid de carbon, un gaz care face aluatul să crească.

În maia avem culturi bacteriene care se hrănesc cu amidonul din făină, îl fermentează și produc acid lactic plus dioxid de carbon. Există peste 70 de culturi de bacterii diferite prezente în Maia, fiecare brutar având propria combinație. Pe lângă faptul că ajută la predigestia glutenului, fermentația lactică neutralizează o parte din fitații prezenți în cereale.", a mai explicat nutriționist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel