PAȘTELE BLAJINILOR. Tradiții și obiceiuri

Rodica Mitu / 15 apr 2018 / 03:30 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Paştele Blajilor sau Paştele Morţilor se ţine în lunea de după Duminica Luminată, la o săptămână după Învierea Domnului.

 

PAȘTELE BLAJINILOR. Tradiţia creştină populară de Paştele Morţilor spune că blajinii sunt, de fapt, sufletele celor morţi, ale celor care nu mai sunt printre noi. În unele zone ale țării, preoții sunt chemați să săvârșească o slujbă pentru sufletele celor răposați. Există credința că, prin această slujbă, sufletele celor trecuți în lumea veșniciei vor fi părtașe fericirii fără sfârșit.

PAȘTELE BLAJINILOR. Credincioșii depun ofrande pe morminte, împart pomeni, întind mese în cimitir, lângă biserică sau la iarbă verde. Această sărbătoare este marcată în Banat, Transilvania, Bucovina și Maramureș.

PAȘTELE BLAJINILOR. În Botoșani, bătrânii dădeau de-a dura ouă roșii în amintirea Blajinilor, iar în Bucovina se mânca la iarbă verde, unde multe firimituri erau lăsate să cadă intenționat pe pământ, pentru pomenirea celor morți. În cele mai multe locuri din țara noastră, oamenii merg în această zi la cimitire, dând de pomană ouă roșii, pască și cozonac și punând flori pe morminte.

[citeste si]

PAȘTELE BLAJINILOR. Se crede că, de Paștele Blajinilor, sufletele morților sunt libere și pot gusta din mâncărurile pregătite special pentru ei și date de pomană. 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27