PAȘTE 2017. Doctor în științe medicale: Pericolul ASCUNS din farfurie

Doctorul în științe medicale, conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, atrage atenția asupra pericolelor pe care le punem în farfurie de Paști. 

”Vopseaua de ouă cumparată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive din cauza plumbului şi oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existînd riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare. Recomandăm ca la vopsirea ouălor să folosiţi doar subtanţe certificate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a frunzelor de nuc. Alte riscuri sunt legate de vechime şi mod de conservare. Este preferabil, mai ales atunci când sunt utilizate crude, în creme, maioneze, spumă de albuş, ca ouăle să fie foarte proaspete şi să fie spălate înainte de utilizare.” subliniată medicul. 

Un alt pericol este ”carnea de miel: Are valoare calorică ridicată şi este considerată ,,toxică” în anumite condiţii. Vorbim de 200 - 300 kcal la 100 grame şi un conţinut ridicat de potasiu iar organele, în special ficatul, au conţinut ridicat de fier, zinc şi carnitină, cu rol energetic dar şi cantitati mici de calciul, acid folic şi vitamina E. Prin componenta proteică importantă dar şi conţinutul ridicat de grăsimi saturate, cam 80 mg de colesterol la 100 grame are risc aterogen dar totodată este considerată de unii drept afrodiziac natural”. 

[citeste si]

Medicul Tudor Ciuhodaru subliniază că ”probleme sunt în special cu carnea mieilor cu greutate mai mică de 10 kg sau sub 9 săptămâni, legate de conţinut, prepare şi, nu în ultimul rând, de provenienţă şi conservare. Conţinutul ridicat de colagen bogat în oxipurine, fac această carne dificil de digerat, fiind chiar considerată chiar ,,toxică” mai ales pentru pacienţii cu gută, afecţiuni gastrointestinale şi hepatorenale dar nu numai, Purinele sunt în cantitate redusă la mieii de 10-14 kilogrrame şi pot fi eliminate prin adăugarea cărnii doar în momentul fierberii. În plus, conţinutul crescut lipidic accentuează riscul aterogen, la cei cu afecţiuni cardiovasculare, precum şi cel de colici biliare şi pancreatite. Conţinutul crescut proteic are rol alergogen iar cel scăzut în fibre impune asocierea legumelor la preparare, pentru a preveni încetinirea tranzitului pânâ la constipaţie. Prepararea optimă este la grătar sau înăbuşită, evitând prăjitul, iar stufatul necesită cât mai multe legume pentru a preveni constipaţia. Nu sunt recomandate asocierile cu pâinea, mămăliga sau pastele ce generează încetinirea tranzitului. Proveninţa şi conservarea corespunzîtoare impun verificarea existenţei ştampilei sanitar-veterinare, precum şi a dentiţiei, ce trebuie să fie specifică rumegătoarelor, şi a  copitelor, ce trebuie să fie fără gheare. Este recomandat să cumpăraţi miei doar din magazine autorizate, ce ţin cont de regulile de igienă şi păstrează carnea la temperaturi mai mici de patru grade.”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel