OUG Coduri Penale. IPP, solicitare de urgență

[] []

14 dec 2018 / 15:17
Salveaza PDF Comentarii
Coduri penale - imagine ilustrativă
Coduri penale - imagine ilustrativă

Institutul pentru Politici Publice a solicitat, vineri, ca nicio modificare asupra cadrului legal din Justiţie să nu se facă netransparent, prin ordonanţe de urgenţă.

"Institutul pentru Politici Publice cere cu fermitate, alături de alte organizaţii din societatea civilă (cum ar fi, recent, APADOR-CH) care au contribuit prin toată munca lor din ultimii peste 20 de ani la consolidarea mecanismelor democratice în această ţară, ca orice demers de modificare a cadrului legal privind Justiţia/statul de drept să nu se facă prin ordonanţă de urgenţă, ci să se iniţieze, după sărbătorile de iarnă în care s-au acordat multe zile libere, o procedură de adoptare firească pentru o temă care nu se încadrează în categoria urgenţelor pretabile la OUG. Românii sunt interesaţi şi îndreptăţiţi să participe la adoptarea oricăror modificări de cadru legislativ în domeniul Justiţiei", se arată într-un comunicat transmis de IPP.

OUG Coduri penale - anunțul Guvernului, atitudine ''arogantă''

 

Organizaţia consideră că anunţul Guvernului că va adopta prin ordonanţă de urgenţă modificări la Codul penal şi Codul de procedură penal reprezintă o atitudine "arogantă".

"Guvernul anunţă intenţia adoptării de modificări asupra Codului penal şi a Codului de procedură penală, aşa cum se pricepe cel mai bine, şi anume prin ordonanţă de urgenţă, departe de ochii cetăţenilor. Această atitudine arogantă în ceea ce priveşte regulile de adoptare a deciziilor publice într-o societate democratică, prevăzute pe larg şi în legislaţia românească, îi îndreptăţeşte pe cetăţeni să creadă că se evită posibilitatea comentării/analizării prevederilor, înainte de luarea deciziilor. Deciziile importante nu se iau nici prin ordonanţe netransparente, nici în prag de sărbători. Guvernul nu este o societate comercială care răspunde în faţa acţionarilor şi angajaţilor pentru decizii, ci are mandatul românilor să administreze ţara în numele lor şi cu respect faţă de aceştia. În mod evident, dacă modificările respective nu ar avea problemele pentru care românii au protestat deja public, ele ar urma parcursul obişnuit al unui proiect de act normativ pretabil la procedura consultării publice", se susţine în comunicatul citat.

Potrivit IPP, aceste decizii ale Guvernului confirmă îngrijorările partenerilor internaţionali referitoare la regresul României în respectarea criteriilor ca stat membru al UE.

"Dincolo de miza subiectului, adoptarea de modificări în domeniul Justiţiei - cel mai sensibil domeniu, judecând după reacţia românilor, de la preluarea guvernării de actuala coaliţie PSD-ALDE, confirmă îngrijorările partenerilor internaţionali, europeni şi americani în ceea ce priveşte regresul României în respectarea criteriilor politice obligatorii din poziţia de stat membru al UE", se menţionează în comunicatul Institutului pentru Politici Publice.

Vezi și: OUG Coduri penale. Carmen Dan: Vom vedea dacă vom putea...


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25