Ordin european de anchetă. Percheziții la coloșii industriali din Germania, Italia și Ungaria pentru manipularea emisiilor poluante

Fotografie creată de Milan Masnikosa, de la Pexels
Fotografie creată de Milan Masnikosa, de la Pexels

Autoturisme Suzuki ar fi dotate cu un software pentru modificarea emisiilor poluante a motoarelor diesel. Se anunță un nou ”Dieselgate” în Europa?

Italia - Compania Marelli Europe (fostă Magneti Marelli), producător de componente electronice pentru mașini, acum deținută de Japonia (Caisonic Kaisei Corporation), a fost supusă perchezițiilor de către Garda de Finanțe din Milano și Torino, potrivit Euronews.

Percheziția a avut ca scop sechestrarea documentației referitoare la furnizarea de software pentru controlul emisiilor poluante de la motoarele diesel către diverse companiile din grupul FCA, în special către grupul japonez Suzuki.

"Nu comentăm în detaliu, dar confirmăm cooperarea deplină cu autoritățile în ancheta lor. Marelli este convins că a funcționat întotdeauna în deplină conformitate cu reglementările", a fost declarația oficială a lui Marelli.

”FCA Italia a fost informată cu privire la o solicitare de furnizare de informații și documente în legătură cu investigațiile ulterioare de către Procurorul Public din Frankfurt, privind utilizarea software-ului de control al emisiilor pentru motoarele diesel Suzuki. Compania va continua să coopereze pe deplin în cadrul anchetei”, au declarat reprezentanții companiei Stellantis.

Stellantis N.V. este o corporație multinațională de producție de automobile, formată în 2021 pe baza unei fuziuni transfrontaliere 50-50 dintre conglomeratul italo-american Fiat Chrysler Automobiles și grupul francez PSA. Compania are sediul în Amsterdam.

Din grupul Stellantis fac parte mărci precum: Peugeot, Citroen, DS Automobiles, Opel și Vauxhall de la Groupe PSA cu Fiat, Chrysler, Dodge, Ram, Jeep, Abarth, Alfa Romeo, Lancia și Maserati.

Contextul internațional

Percheziții au avut loc și la birourile Suzuki din Bensheim și Heidelberg, Germania și Esztergom, Ungaria.

Magistrații de la Torino au luat inițiativa privind cooperarea judiciară internațională la solicitarea parchetului din Frankfurt, care a emis un ordin european de anchetă.

Potrivit anchetei efectuate de către Parchetul din Frankfurt (Germania),  Magneti Marelli a produs unități de control responsabile de modificarea valorilor și a emisiilor poluante. FCA Italia a achiziționat apoi dispozitivele și le-a montat pe motoarele diesel pentru Suzuki.

Dispozitivele ar fi fost construite în Italia și asamblate în Ungaria, într-o fabrică a grupului japonez. Vestea a fost publicată de Eurojust, unitatea de cooperare judiciară a UE, care asistă autoritățile din Germania, Italia și Ungaria în operațiune.

Cel puțin 22.000 de mașini Suzuki ale căror emisii poluante au fost falsificate 

Producătorul auto japonez, în Europa, are sediul în Germania și, conform Eurojust, începând din 2018, motoarele diesel au fost echipate cu dispozitive de ”modificare” a emisiilor.

Volkswagen ”Dieselgate”

Celebrul scandal botezat ”Dieselgate” a izbucnit în 2015, când producătorul auto german Volkswagen a fost descoperit de Agenția SUA pentru Protecția Mediului și a și recunoscut că a dotat  11 milioane dintre vehiculele sale diesel cu software care a falsificat cantitatea de emisii de poluanți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel