EXCLUSIV  Oprea: Război fantastic în pandemie. Mă tem să spun mondial. Poate nu realizăm amploarea sa

Bogdan Oprea susţine că pandemia de coronavirus a adus cu ea şi un război informaţional uriaş care s-a întins la nivelul întregii lumi. 

Bogdan Oprea, cadru universitar în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București, specialist în comunicare dar şi posesor al unei licențe de paramedic a vorbit, la DC News, despre ceea ce numeşte a fi un "război mondial digital" care se duce în paralel cu pandemia de coronavirus.

"Şi de o parte şi de alta, dincolo de ceea ce poate e perceptibil de către noi, publicul larg, utilizatorii obişnuiţi, se duce un război informatic între state în zona aceasta a dezinformării şi manipulării o dată cu pandemia, un război fantastic. Mă tem să spun mondial, dar mondial digital. Poate nu realizăm amploarea sa.

Aici cred că nu mai ţine de noi, de educarea noastră, ci ţine de capacitatea statului şi a structurilor de a duce acest tip de război tocmai pentru că el nu se petrece pe faţă. Şi gândiţi-vă că e un război inegal, fiindcă multe state nu sunt pregătite să lupte cu cei care se pregătesc de ani buni, dacă nu de zeci de ani pentru astfel de războaie.

Gândiţi-vă că sunt studii ştiinţifice care au reuşit să confirme existenţa în China a unui număr de circa două milioane de troli. Chinezii, în fabrica lor de troli, au în jur de două milioane de persoane care, zi de zi, se duc la serviciu cu misiunea clară de a crea conţinut pe reţelele de socializare, de a răspunde la comentarii, de a distribui anumite postări, de a transmite diferite mesaje", a explicat, într-un interviu acordat DC News, Bogdan Oprea.

VIDEO: 

Despre fenomenul fake news

În ultimii ani, fenomenul "fake news" a luat amploare la nivel mondial, ajungând să fie blamat de cei mai importanţi lideri ai lumii. Cu toate astea, puţini ştiu că, de fapt, sub răspândirea acestui fenomen stă eşecul societăţii de a-şi învăţa cetăţenii să filtreze informaţia şi să gândească critic în faţa unui flux imens de informaţii din lumea digitală.

Conform unui material realizat de Forbes, societatea a prioritizat viteza în faţa acurateţii, distribuirea sau fenomenul de "share" în faţa cititului, dar şi comentariile în faţa înţelegerii. Copiii sunt învăţaţi să se bazeze pe asistenţi digitali pentru a se descurca în lume în loc să navigheze prin peisajul informaţional de unii singuri. Şcolile nu mai învaţă "căutarea la sursă", arbitrarea conflictelor, separarea faptelor de opinii, căutarea de informaţii sau chiar şi conceptul simplu al verificării şi validării. 

Pe scurt, societatea nu mai este învăţată să se gândească la informaţie, fiind lăsată să plutească în derivă în era informaţională. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel