ONU pune piciorul în PRAG. Se CERE "încetarea IMEDIATĂ"

Consiliul de Securitate al ONU cere o "încetare imediată a luptelor". 

Consiliul de Securitate al ONU, reunit cu uşile închise, a cerut marţi într-o declaraţie unanimă "încetarea imediată a luptelor" în a treia zi a confruntărilor soldate cu victime în enclava Nagorno-Karabah disputată de Azerbaidjan şi forţele separatiste susţinute de Armenia, informează AFP.

Cei 15 membri ai Consiliului de Securitate şi-au exprimat "sprijinul pentru apelul lansat de secretarul general ambelor părţi de a pune capăt imediat luptelor, de a dezamorsa tensiunile şi de a relua fără întârziere negocieri constructive" se arată în declaraţia adoptată în cadrul reuniunii organizată la solicitarea Belgiei, Estoniei, Germaniei, Franţei şi Marii Britanii.

Textul, scurt, afirmă "sprijinul deplin" al Consiliului pentru "rolul central al copreşedinţilor (SUA, Rusia, Franţa) Grupului de la Minsk al OSCE şi îndeamnă părţile să lucreze îndeaproape cu aceştia pentru "reluarea urgentă a dialogului fără condiţii prealabile".

Un bombardier al Turciei a doborât unul din avioanele militare



Armenia a informat în cursul zilei de marţi că un bombardier al Turciei, ţară care sprijină Azerbaidjanul, a doborât unul din avioanele sale militare, afirmaţii pe care Ankara şi Baku le-au negat imediat.

O intervenţie militară turcă directă ar marca un moment decisiv major după luptele sângeroase care continuă în pofida apelurilor la calm din partea comunităţii internaţionale. Totodată, un război deschis între Armenia şi Azerbaidjan ar risca să destabilizeze regiunea Caucazului de Sud şi să antreneze puterile regionale, mai ales Turcia şi Rusia.

Începând de duminică, forţele enclavei separatiste Nagorno-Karabah, sprijinite politic, militar şi economic de Armenia, şi cele ale Azerbaidjanului se luptă în cel mai puternic conflict din ultimii patru ani.

Bilanţul oficial era marţi de 97 de morţi, dintre care 80 de soldaţi separatişti şi 17 civili: 12 azeri şi 5 armeni. Cele două tabere susţin însă că au ucis sute de soldaţi inamici.

Ministrul armean al apărării a declarat că, începând de duminică, separatiştii au distrus 72 de drone, 7 elicoptere, 137 de tancuri, un avion şi 82 de vehicule militare azere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel