Urmărește emisiunea live


Note de Securitate: Noica îl aprecia pe Iliescu pentru că era "băiat deştept"

constantin noica
constantin noica

Notele de la Securitate care îl înregistrau pe filosoful Constantin Noica scot la iveală o serie de detalii picante despre convingerile marelui filosof. Chiar dacă a fost un disident de notorietate, Noica îl aprecia foarte mult pe Ion Iliescu încă de pe vremea comunismului. Constantin Noica avea o cu totul altă părere despre Ion Iliescu decât discipolul său Gabriel Liiceanu şi considera că acesta era un fel de om anti-sistem pentru că era plimbat de partid prin multe locuri, dar peste tot se descurca pentru că era "băiat deştept".

„Noica îl admiră pe un individ, Iliescu, la care a găsit înţelegere şi care este un tip foarte deştept, dar nu este agreat de actuala conducere şi este mutat dintr-un loc în altul”, se arată în notele de la Securitate care îl vizează pe Noica.

Documentul poate fi consultat în volumul Nae Ionescu şi discipolii săi în arhiva Securităţii, vol. IV, Constantin Noica (2), ediţie îngrijită de Dora Mezdrea şi apărută la Editura Muzeul Naţional al Literaturii Române, în 2010, la pagina 130.

Într-un editorial publicat în Q-Magazine, editorialistul Ionuţ Vulpescu, analizează opiniile politice ale lui Noica, care îl admiră pe Iliescu pentru că nu urma linia partidului şi tocmai de aceea era mutat dintr-o parte în alta. "Mai mult ca sigur că Noica, posesorul unei remarcabile gândiri prospective în materie de politică internaţională, înţelegea că o răsturnare a regimului comunist din România nu ar fi avut consecinţe favorabile pentru noi decât dacă ar fi existat asemenea oameni politici „foarte deştepţi”, capabili să o gestioneze", susţine Ionuţ Vulpescu.

Citeşte mai multe pe Q Magazine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel