NEBUNIE în Caucaz. Rusia a ocupat Nagorno-Karabakh și Azerbaidjan anunță o zi istorică

Armenia, Azerbaidjanul și Rusia au semnat un acord pentru a pune capăt celor șase săptămâni de lupte acerbe din provincia Nagorno-Karabakh.

Cele două părți implicate în conflictul din Nagorno-Karabakh, Armenia și Azerbaidjan, dar și Rusia, au semnat un acord prin care vor să pună capăt violențelor din regiunea disputată din Caucaz.

În timp ce prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a descris această soluționare ca fiind „nespus de dureroasă”, într-o postare emoționantă pe Facebook, președintele azer Ilham Aliyev a sărbătorit pe Twitter: „Aceasta este o zi istorică, se pune capăt conflictului Armenia-Azerbaidjan din provincia Nagorno-Karabakh.”

Furie la Erevan

Anunțul a dus la neliniște în Erevan, capitala Armeniei. La douăzeci de minute după ce Pashinyan a postat pe Facebook, protestatarii au forțat intrarea în clădirea principală a guvernului din Erevan, solicitând demisia primului ministru. „Reacția la această declarație de încheiere a războiului din Armenia a fost întâmpinată cu ceea ce pare a fi dezgust și deznădejde absolută”, a declarat Robin Forestier-Walker, jurnalist AlJazeera.

Pashinyan a declarat că a încheiat acordul de pace sub presiunea propriei sale armate, care a spus că toate acțiunile militare din Nagorno-Karabakh s-au terminat și situația e sub control. Acordul a avut loc după ce Armenia a pierdut controlul asupra unui oraș strategic din Nagorno-Karabakh, cunoscut sub numele de Shusha pentru Azerbaidjan și Shushi pentru armeni și după doborârea unui elicopter rus de către forțele azere (vezi AICI).

Forțele ruse au fost dislocate în Nagorno-Karabakh, situație similară cu Transnistria

Conform acordului, forțele ruse de menținere a păcii vor fi dislocate de-a lungul liniei frontului în Nagorno-Karabakh și pe coridorul dintre regiune și Armenia. Aliyev a spus că și Turcia va participa la procesul de menținere a păcii, informează AlAjzeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel