Nave militare americane în strâmtoarea Taiwan: China protestează

China a declarat joi că a protestat oficial pe lângă SUA după trecerea navelor de război americane prin strâmtoarea Taiwan, într-un context de tensiuni în creştere între cele două puteri, potrivit AFP.

Incidentul intervine într-un moment în care SUA, Japonia, Coreea de Sud şi Australia au lansat manevre comune 'Pacific Vanguard', la care participă circa 3.000 de marinari în apropiere de insula Guam, în Pacific. Marina americană a precizat că un distrugător şi un vas de alimentare au traversat strâmtoarea Taiwan în cadrul unei misiuni de rutină 'în conformitate cu dreptul internaţional', scrie Agerpres.

'Trecerea navelor dovedeşte angajamentul Statelor Unite faţă de o regiune Indo-Pacifică liberă şi deschisă', a declarat marina americană. Incidentul intervine într-un context tensionat între Beijing şi Washington, cu o escaladare neaşteptată a conflictului comercial dintre cele două puteri şi o ofensivă americană împotriva gigantului chinez privat de telecomunicaţii Huawei. US Navy efectuează cu regularitate operaţiuni denumite 'libertatea de navigaţie' în strâmtoarea ce separă China continentală de Taiwan, ceea ce provoacă întotdeauna reacţii virulente din partea Beijingului.

'Am depus un protest oficial pe lângă SUA', a indicat într-o conferinţă de presă Lu Kang, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze. Beijingul consideră că trecerea navelor străine prin strâmtoare reprezintă o încălcare a suveranităţii sale. Washingtonul şi multe capitale văd acest braţ de mare drept parte a apelor internaţionale şi, prin urmare, deschis tuturor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel