"Mohamed", cel mai scump film iranian, provocă tensiuni în lume arabă

Cel mai scump film iranian făcut vreodată, care prezintă tinerețea profetului Mohamed și care va avea premiera mondială în această seară, tensionează lumea arabă.

Pelicula "Mohmed", realizată de Majid Majidi, unul dintre cei mai cunoscuți regizori de film din Iran, va fi difuzat în premieră astăzi în 150 de cinematografe din Iran, iar joi e prezentată în deschidere la festivalul de film de la Montreal.

Filmul deja a dat naștere la controverse în lumea arabo-musulmană, deși foarte puțină lume l-a văzut până acum, însă regizorul a declarat într-un interviu pentru agenția France Presse că s-a simțit într-un fel obligat să îl facă, relatează RFI.

"Islamul are o imagine proastă în lumea occidentală, o imagine violentă care nu are nimic de a face cu adevărata natură a acestei religii. Această imagine vine de la grupările teroriste, cum ar fi Stat Islamic, are nu au nici o legătură cu Islamul, dar i-au furat numele pentru a răspândi teroarea în întreaga lume ", a susținut Majid Majidi.

Cineastul a precizat că vrea să schimbe această imagine: "Islamul nu e terorismul violent, ci o religie a bunătății și a păcii".

"Agentul de la UNCLE", filmul pe care nu trebuie să-l ratezi

Marea problemă a peliculei care a costat nu mai puțin de 40 de milioane de dolari este legată de reprezentarea Profetului în imagini. Ea nu e explicit interzisă de Coran, dar o mare parte a teologilor suniți, mai ales a wahabiților, care sunt cei mai radicali, o condamnă pentru că văd în ea o incitare la idolatrie.

Majid Majidi a amintit însă că Islamul e prost cunoscut și pentru că s-au făcut puține filme despre el. "Există cel puțin 200 de filme despre Iisus, încă o sută despre Moise, dar doar vreo 40 despre Mahomed".

Tensiunile au apărut deja între Iranul șiit și Arabia Saudită sunită, sau chiar Egipt, unde clerici importanți au cerut că filmul să nu fie difuzat.

Majidi speră doar ca filmul său să îi unească și nu să îi dezbine și mai mult pe musulmani. El spune că a prezentat producția unor lideri religioși șiiți și sunniți în Iran și Turcia, care au apreciat filmul.

Celebrul cineast Majidi a regizat și filmul „Copiii cerului", film nominalizat la Oscar în 1998.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel