Mircea Geoană: Trebuie să aducem laolaltă minţile cele mai strălucite pentru a ne modela viitorul

captură video
captură video

Mircea Geoană, preşedintele Board-ului de inovare al NATO, transmite că "trebuie să aducem laolaltă minţile cele mai strălucite ale Europei şi Americii de Nord, din industrie şi mediul academic, pentru a ne modela viitorul". 

În calitate de preşedinte al Board-ului pentru inovare al NATO, Secretarul General Adjunct Mircea Geoană a transmis un mesaj conferinţei ministeriale de la Praga (Cehia deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene) cu tema “EU Secure and Innovative Digital Future”.

Înaltul oficial a reiterat problemele cu care se confruntă Europa – continua ameninţare a terorismului, proliferarea nucleară, saborarea infrastructurilor, crizele climatice şi mai nou atacul militar, barbar şi nejustificat, al Rusiei asupra Ucrainei, cu consecinţe în toate planurile, de la cel de securitate la cel economic.

Toate acestea, a subliniat Secretarul General Adjunct al NATO, trebuie să constituie argumentele continuării şi extinderii cooperării între UE şi NATO, catalogată ca una fără precedent în ultimii ani, în ce priveşte “mobilitatea militară, securitatea navală, stabilitatea în Balcanii de Vest şi apărarea cibernetică”. Nici o ţară, de una singură, a afirmat Geoană, nu poate face faţă provocărilor acestui moment istoric.

Însă aceste provocări multiple conţin şi “o extraordinară oportunitate”, în condiţiile în care, odată cu aderarea Finlandei şi Suediei la Alianţă, NATO va avea responsabilitatea protejării a aproximativ 96 la sută din populaţia Uniunii Europene. Oportunitatea “să gândim creativ securitatea noastră şi să ne moelăm viitorul împreună”. Iar viitorul comun nu poate exista în afara inovării în domeniul noilor tehnologii, dar şi a unei abordări etice a acestora.

NATO vrea parteneriat cu sectorul privat

Mircea Geoană a anunţat că NATO lucrează la îmbunătăţirea cooperării civil-militare, în scopul de a intra în parteneriat cu sectorul privat, întărind astfel rezilienţa socială.

“Anul care vine, două mari iniţiative ale NATO vor prinde viaţă: Acceleratorul de Inovație în Apărare al Atlanticului de Nord, DIANA, şi DIANA va sprijini inovatorii să dezvolte companii comerciale de succes care susţin şi o nevoie importantă de securitate. Iar Fondul de Inovare al NATO de un miliard de euro, primul fond multinațional de investiții de capital de risc din lume, va oferi finanţare start-up-urilor aflate în stadiu incipient care dezvoltă tehnologii cu dublă utilizare. Ambele sunt o desprindere radicală de vechile moduri în care făceam business, pentru a aborda problemele grele de securitate cu care ne confruntăm astăzi. Trebuie să aducem laolaltă minţile cele mai strălucite ale Europei şi Americii de Nord din industrie şi mediul academic, pentru a ne modela viitorul. Un viitor sigur, paşnic şi prosper, bazat pe valorile noastre - muncind impreună, gândind creativ, susţinându-ne valorile. Acesta este modul în care ne vom modela viitorul digital și vom ajuta la protejarea societăților noastre”.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel