Migranţi. Diaconescu: Se încearcă o testare a rutei peste Marea Neagră

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a declarat, joi, în ceea ce priveşte creşterea numărului de migranţi în România, că se încearcă o testare a rutei peste Marea Neagră.

"Deocamdată, după părerea mea, se încearcă o testare a rutei mult mai complicată peste Marea Neagră decât Mediterană, în condiţiile în care coridorul balcanic a fost blocat. În Europa Centrală şi de Est statele care au avut migranţi au devenit din ce în ce mai reticente în a primi astfel de persoane. Este un mesaj care, sunt convins, a fost înţeles şi în taberele de refugiaţi din Turcia.

În al treilea rând, este vorba de relaţia cu Turcia, care, din punct de vedere politic, s-a răcit substanţial în ceea ce priveşte o serie de capitale europene. Pe acest fundal, sigur că se încearcă variante care nu au fost explorate până acum", a spus, pentru Agerpres, Cristian Diaconescu.

De asemenea, a menţionat că nu se pune problema unui val de refugiaţi ca în 2015 şi a afirmat că situaţia este "destul de complicată". "Nu cred că se poate pune în discuţie în acest moment apariţia unui val de refugiaţi de magnitudinea celui care s-a întâmplat în 2015 şi oarecum mai redus în 2016, dar situaţia s-ar putea să fie destul de complicată, cu atât mai mult cu cât, deocamdată, se pare că foarte multe dezvoltări în ceea ce priveşte refugiaţii ajunşi în Grecia şi în Italia, chiar în ultima perioadă, nu există. Practic, în Grecia, din 66.000 de persoane, doar 6% au putut să fie procesaţi în legătură cu cererile de azil, de acordarea statutului de refugiaţi. Ori, din această perspectivă, este cam complicat", a explicat Diaconescu.

[citeste si]

El a adăugat, însă, că este problematică traversarea Mării Negre, în contextul faptului că vine iarna şi nu vor fi mulţi migranţi care "se vor aventura pe acest coridor".

Întrebat dacă România este pregătită pentru astfel de situaţii, Diaconescu a spus: "Este foarte dificil de spus. Pe de o parte, se are în vedere aspectul tehnic, capacităţile de cazare şi de procesare a celor care ajung, pe de altă parte este şi o chestiune culturală care trebuie avută în vedere. Situaţia refugiaţilor comportă două chestiuni fundamentale. Pe de o parte, dimensiunea umanitară şi pe de altă parte dimensiunea securitară".  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel