EXCLUSIV  Meteorologii de la Vârful Omu, transformaţi în salvatori pentru turiştii rătăciţi. Gabriela Băncilă: Situaţiile au fost chiar tragice

Foto:  iNFINITY ADVENTURE NEPAL - Pexels
Foto: iNFINITY ADVENTURE NEPAL - Pexels

Gabriela Băncilă, director Meteorologie Operațională în cadrul ANM, a povestit că au fost situaţii în care meteorologii de la Vârful Omu s-au transformat în salvatori pentru turiştii rătăciţi pe vârful muntelui. Au fost, însă, şi situaţii care s-au încheiat tragic. 

Gabriela Băncilă a fost întrebată, de către Val Vâlcu, într-un interviu la DC News TV, dacă au fost situaţii în care unii turişti s-au rătăcit, noaptea, pe munte şi au fost nevoiţi să ajungă pentru a cere ajutor la staţia meteo de la Vârful Omu.

"Turiştii trebuie să facă lucrul acesta (n.r. – să se adăpostească) la Cabana Vârful Omu, pentru că, din păcate, staţiile meteorologice ale ANM nu funcţionează în regim hotelier. Nu putem face şi una şi alta. Dar bineînţeles, colegii mei au făcut, de-a lungul timpului, inclusiv ei misiuni de salvare. Au fost turişti care au alertat şi salvamontiştii, dar au fost şi alţii care au ajuns mai repede la staţia meteo, le-au spus că sunt colegi de-ai lor rămaşi izolaţi în anumite zone, au încercat să le descrie.

Ei sunt foarte familiarizaţi cu muntele şi, din păcate, ajungând acolo, situaţiile au fost chiar tragice. Vorbim despre gesturi de omenie pe care le facem cu toţii, atât noi în oraş dar mai ales ei pentru că ştiu ce înseamnă muntele şi, de fiecare dată, trag semnale de alarmă cu privire la faptul că vremea la munte este schimbătoare", a explicat Gabriela Băncilă.

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel