Medic UPU: 13 lucruri importante despre mușcăturile de căpușe

Roxana Neagu / 04 mai 2017 / 08:53 Salveaza PDF Comentarii

Medicul primar urgențe Tudor Ciuhodaru a declarat că zeci de pacienți au ajuns deja la urgențe din cauza mușcăturilor de căpușe, unul din pacienți fiind mușcat de 13 ori. 

Tudor Ciuhodaru vă spune ce trebuie să știți despre mușcăturile de căpușe:

”1. Riscul a crescut în aceste zile călduroase din cauza stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuse precum spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori.

2. Dacă aţi extras o căpuşă trebuie să consultaţi imediat un medic, mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale asa-numitei ”gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.

3. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele, mai dificil în zonele piloase, dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat şi apar ca un punct negru cât un vârf de ac.”

[citeste si]

Iată 13 lucruri importante despre mușcăturile de căpușe, subliniate de medicul de la UPU: 

”1. Evitaţii zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare.

2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.

3. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.

4. Eventual aplicaţi repelenţi precum DEET (dietil toluamidă) pe pielea ce vine mai uşor în contact cu zonele de infestate de căpuşe, pe mâini, antebraţ sau pulverizaţi repelenţi pe bază de permetrin pe hainele (în special pe pantofi, şosete, pantaloni)

5. Maximum 30% din bolnavii de Lyme îşi mai amintesc că au fost muşcaţi de căpuşă (din cauza secreţiei anestezice şi dimensiunilor mici );

6. Totuşi căpusa adultă poate fi vazută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat iar nimfele arată ca un punct negru cât un varf de ac.

7. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal, cu microbi, în sângele dumneavoastră.

8. Nu folosiţi eter sau alt produs anestezic pentru că o poate determina să regurgiteze din sângele ingerat în muşcătura.

9.Capuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.

10. Dacă aţi încercat să scoateţi căpusa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentararea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.

11. Ţineţi minte data la care a fost extrasă capuşa.

12. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase" atât la nivel muşcăturii cât şi generale, pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată, dureri musculare Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizeaza tablourile clinice a peste 200 de afecţuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.

13. Diagnosticul este pus cu dificultate chiar şi de un medic experimentat iar antibioterapia este necesară. Multi pacienţi ajung să nu fie diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi ca având: scleroză multiplă, reumatism sau poliartrită reumatoidă, tulburari psihice (depresie, anxietate, obsesii sau tulburări obsesiv-compulsive.), neuropatie alcoolică sau neuropatie diabetică.”


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26