Marilen Pirtea: „Timișoara 2023”, o mare oportunitate a comunității și a orașului

Marilen Pirtea, rectorul UVT
Marilen Pirtea, rectorul UVT

Revoluția din 1989 a transformat Timișoara într-un brand de oraș internațional, binecunoscut și respectat în toată lume, precizează Marilen Pirtea, rectorul UVT, privind iminentul raport de monitorizare CE pentru proiectul Timișoara 2023.

De atunci, în diversele etape și administrații, mai mult sau mai puțin inspirate, orașul nu a mai reușit să-și mențină strălucirea inițială. Faima Timișoarei poate fi readusă la un nivel foarte înalt în 2023, când Timișoara a fost desemnată să fie Capitală Europeană a Culturii, un proiect european care poate readuce strălucirea orașului la nivelul anului revoluționar 1989. Acest program de anvergură europeană, TM2023, este o mare oportunitate a comunității și a orașului, ca brand internațional, nicidecum o platformă ce poate fi asumată politic”, semnalează deputatul liberal Marilen Pirtea.

„Cele trei entități care gestionează public agenda și pregătirea programului TM2023, respectiv Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii, au responsabilitatea de organiza toate elementele necesare pentru buna pregătire a anului 2023, prin instituțiile de cultură subordonate. Simultan, mediul universitar timișorean, în general, ca și Universitatea de Vest din Timișoara, în special, grupează foarte multe dintre talentele culturale ale orașului. Cum se știe, programul „La UVT, Cultura este Capitală!” a inițiat deja un master-plan cultural și a inițiat multe activități și proiecte concrete, la care timișorenii participă în număr mare, în timp ce primele trei entități chemate să gestioneze programul TM2023 se află doar la o etapă a divergențelor”, arată deputatul liberal.

„În termen de aproximativ o lună, va fi făcut public raportul ședinței de monitorizare din partea Comisiei Europene asupra modului în care evoluează pregătirile pentru programul din asumat de Timișoara pentru 2023. Am o anumită temere personală despre faptul că aprecierile din acest raport nu vor fi cele mai favorabile, dincolo de limbajul diplomatic în care va fi formulat. Ping-pong-ul dintre Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Ministerul Culturii nu este productiv, din perspectiva redactării acestui raport, el poate fi văzut ca un joc de putere pentru ocuparea „locurilor din față” în acest proiect al Timișoarei.

Dacă raportul ședinței de monitorizare din partea Comisiei Europene va fi negativ, Primăria Municipiului Timișoara, ca primă instituție responsabilă între cele trei angrenate în acest program, nu se va putea deroba de responsabilitatea sa publică, aruncând o eventuală vină pe alții, fiind prima vinovată. Apelul meu este la responsabilitate și la fapte, că de discuții suntem sătui. Dincolo de ambițiile politice, acum este timpul să ne gândim la Timișoara și la cetățenii ei.

Dincolo de politică, orașul contează, cultura primează!”, conchide liberalul Marilen Pirtea    

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel