Legile Securităţii. Klaus Iohannis: Cineva, ştim cine, a considerat că e bine să îl dea pe surse. E un draft. Mă voi asigura să fie corectat

Klaus Iohannis/ captură video
Klaus Iohannis/ captură video

Preşedintele Klaus Iohannis dă asigurări că proiectul "legilor securităţii" este doar un draft şi că va fi corectat. 

"Noi avem anumite legi pe domeniul securității naționale care au fost făcute la începutul anilor 90, când democrația a fost nouă, s-a încercat să se construiască instituții moderne, europene, care respectă drepturile cetățenilor, însă, în timp, lucrurile trebuie adaptate contextului. Pentru asta a fost întocmit un proiect. Acum ne aflăm în faza în care avem primul draft. Acesta nu e destinat publicului larg, ci urmează să fie analizat de guvern, de CSAT, apoi de Parlament. Cineva - și știm cine - a considerat că e bine să-l dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați, cu toate că avem un prim draft”, spune Klaus Iohannis.

Șeful statului afirmă că „nu-și dorește nimeni o restaurație a vechii securități sau o încălcare a drepturilor cetățenești”.

"Astea sunt niște speculații care sunt pur și simplu eronate. Eronată e și scurgerea acestor prime forme către media. Personal, mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastre să fie corectat. Aceste îngrijorări nu sunt necesare. Este un demers natural și, în final, îmi doresc o legislație modernă”, adaugă Iohannis, citat de Mediafax.

Rareş Bogdan: Nu voi fi de acord să fie încălcate libertăţi ale individului

Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL, afirmă că nu este de acord ca libertatea individului, dar şi a presei, să poată fi încălcate. El a făcut referire la mai multe proiecte de acte normative aflate în comisiile din Parlament. 

"Cei care au legile acestea sunt reprezentanții Guvernului, respectiv cele patru comisii din Parlament – comisia SRI, comisia SIE, comisia de apărare din Senat și comisia de apărare din Camera Deputaților. Au 9 din 10, pentru că în total sunt 10 legi. Singura pe care nu o au și o vor primi este cea a CSAT. (…) Ce a ieșit în spațiul public nu sunt convins că este ceea ce este în momentul de față… Sunt variante de lucru, pe care colegii noștri vor veni cu controlul parlamentar și vor veni cu inițiativa legislativă împreună cu guvernul și în parteneriat cu cei cărora li se adresează. Niciodată ca lider al PNL și al coaliției nu voi fi de acord să fie încălcate libertăți ale individului, ale presei sau libertăți ale omului câștigate cu greu în această țară. Eu nu cred că reprezentanți ai Guvernului, ai Parlamentului, ai coaliției vor veni cu derapaje”, a afirmat prim-vicepreședintele PNL la Digi 24.

Întrebat dacă se poate vorbi despre derapaje în aceste "legi ale securităţii", Rareş Bogdan a replicat ferm: "Nu vreau să comentez decât pe variantele oficiale. Eu sunt absolut convins că discuțiile vor exista în coaliție. Nu știu dacă e varianta finală, intermediară, dacă nu e un balon aruncat presei ca să vadă reacția societății civile”.

Acesta a menţionat, însă, critic, un posibil derapaj.

"Dacă vedem că un ofițer de informații poate să treacă la acțiuni de urmărire penală, nu e în regulă. Dacă se creează câmpuri tactice, iarăși e o situație… dar să nu facem procese de intenție”, a spus el, citat de G4Media.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel