Klaus Iohannis pleacă din funcție, dar statul român are de recuperat bani de la el. Tanczos Barna: Procedura este una extrem de complicată

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a explicat cum poate statul român să recupereze banii din chirii de la familia Iohannis.

Klaus Iohannis pleacă astăzi de la Cotroceni, după ce și-a anunțat demisia. Totuși, statul român încă are de recuperat bani de la fostul șef de stat. Este vorba despre acele sume încasate din chirii de familia Iohannis pentru unul dintre imobilele din Sibiu. Acesta trebuie să dea înapoi statului român 260.000 de euro, în urma unei decizii definitive pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție.

VEZI ȘI: Klaus Iohannis, obligat să întoarcă banii de pe chirii. Diana Tache: Acum este blocat definitiv

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna: Situaţia proprietăţii este una destul de complicată

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a explicat că procedura de recuperare a banilor va fi una „complicată” și cel mai probabil se va ajunge din nou în instanţă.

"Procedura este una extrem de complicată, pentru că situaţia proprietăţii este una destul de complicată. Există, într-adevăr, această sentinţă definitivă, irevocabilă prin care au fost anulate anumite documente, motiv pentru care retrocedarea pe partea aceea a proprietăţii este anulată. Dar acolo există, din primele informaţii pe care am avut timp să le parcurg aşa, în fugă, acum vreo două săptămâni, există în primul rând şi o co-proprietate şi acolo trebuie dezbătută acea problemă, deci nu este o proprietate sută la sută pierdută de familia Iohannis şi trebuie să vedem cum rezolvăm problema din punct de vedere al statului la ANCPI, la cadastru.

După aceea trebuie terminate aceste înscrieri ale dreptului de proprietate al statului român pe acel procent pierdut după care, cu siguranţă, o să înceapă disputa pe acea sumă. Lucrurile sunt acum finalizate din punctul de vedere al justiţiei, încep, probabil, alte dispute", a explicat ministrul Finanţelor, marţi seară, la Euronews România, întrebat dacă ANAF a declanşat procedura de recuperare de la familia Iohannis a sumelor încasate drept chirie pentru imobilul asupra căruia justiţia a decis că soţii Iohannis nu aveau drept.

Acesta a mai declarat că Ministerul Finanţelor "va face tot posibilul" să recupereze acei bani.

"Ce vă pot asigura este că pe perioada mandatului meu o să fac tot posibilul ca interesele statului să fie reprezentate şi apărate corect, onest, legal, cu maximă fermitate. Termenele nu le pot da eu, pentru că probabil o să fie termene date de instanţe, pentru că nu va fi o înţelegere amiabilă, probabil, şi atunci vom ajunge iarăşi în instanţe, dar statul român va face tot posibilul, prin Ministerul Finanţelor, să recupereze ce are de recuperat şi să clarifice situaţia imobilului respectiv", a adăugat ministrul.

Klaus Iohannis a pierdut casa din Sibiu în anul 2024

Reamintim că una dintre casele din Sibiu a fost pierdută de Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Supreme, în anul 2024.

„Respinge ca nefondat recursul declarat de recurenta-reclamantă Baştea Rodica împotriva deciziei nr. 1973 din 15 iunie 2023 a Curţii de Apel Alba Iulia – Secţia I civilă, în contradictoriu cu intimaţii-pârâţi Statul Român prin Municipiul Sibiu reprezentat de Primar şi Statul Român prin Ministerul Finanţelor”, se arăta în minuta deciziei definitive pronunţate în septembre 2024 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, referitor la Imobilul de pe strada Gheorghe Magheru 35 din Sibiu.

În ianuarie 2025, Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat motivarea în procesul care obligă familia Iohannis să dea înapoi banii obținuți din chiriile de la Sibiu, îndepărtând astfel ultimul obstacol din calea Fiscului de a demara procedurile de recuperare a prejudiciului. Este vorba de un spaţiu comercial care, potrivit unor documente ale Fiscului, i-au adus familiei Iohannis venituri din chirii de peste 226.000 de euro, în perioada anilor 2001-2015.

VEZI ȘI: ANAF vrea recuperarea banilor încasați de Iohannis din chirii, dar și una dintre case. Bogdan Chirieac: Lucrurile vor fi întârziate, atât poate statul

Litigiul a fost deschis de Rodica Baștea, o prietenă din Miami a soţilor Iohannis. Ea a solicitat anularea unui certificat din 2008 prin care statul român a fost declarat moștenitorul legal al imobilului din Gheorghe Magheru 35. Între 1999 și 2008, casa a aparținut lui Ioan Baștea, soțul Rodicăi Buștea, decedat între timp, Georgetei Lăzurcă, soacra președintelui, și lui Carmen Iohannis, soția acestuia. Familia Iohannis cumpărase imobilul de la pretinșii moștenitori pentru 3.200 de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel