Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o declaraţie de presă, joi, 2 noiembrie 2017, la ora 13.00, la Palatul Cotroceni.
Joi, într-o intervenție de la Palatul Cotroceni:
- I-am rugat să termine cu țopăiala fiscal-bugetară, dar nu s-a întâmplat chiar așa. Vreau să vă prezint câteva cifre și câteva evaluări. România traversează o perioadă de creștere economică, o veste foarte bună în sine: creștere economică record în UE. Dar are vulnerabilități care trebuie cunoscute:
1. se bazează preponderent pe consum și nu este văzută ca sustenabilă, de durată, lipsește partea de investiții, au scăzut încă cu 20% față de anul trecut.
2. veniturile fiscale: suntem într-o situație foarte ciudată, economia creștere și veniturile fiscale scad, în loc să avem mai mulți bani la buget, culmea, avem mai puțini. Se știe că performanța încasării veniturilor fiscale se măsoară în procent din PIB, în acest an colectarea a ajuns la un minim istoric de 25% față de 35% cât ne-am propus acum câțiva ani, încă ar fi puțin în comparație cu alte țări europene, dar este extrem de puțin și ar trebui să ne îngrijoreze pe toți.
Guvernul se comportă asemenea unui om care câștigă tot mai mult și se împrumută tot mai mult de la bănci și lasă datoria în plata copiilor.
3. în privința cadrului fiscal-bugetar, există multiple avertismente și acțiuni concrete ale sindicatelor. CE a declanșat procedura de deviația semnificativă în privința deficitului bugetar, adică în privința comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, am pierdut predictibilitatea și sustenabilitate, singur lucru care se mai poate spune este că așa nu merge bine. Sustenabilitatea este vitală.
Contribuții transferate la salariat: Fix 3 lei în plus la salariul minim
Pachetul se va transforma într-o bulversare fiscală. Se propunere trecerea contribuțiilor fiscale de la angajator la angajat și scăderea impozitului pe venit, aceste măsuri mai degrabă complică problemele decât să le rezolve. PSD-ALDE spune că transpune contribuțiile sociale la angajat dar vine cu taxa de solidaritate care rămâne la angajator. Ori transferăm, ori nu? Pentru oameni ce iese de aici? În buzunar ce rămâne? E, culmea, nimic! Nimic nu se schimbă în buzunarul românilor. Am făcut un calcul pe salariul mediu brut pe economie care este 3329 de lei. Cineva care are salariul mediu brut câștigă 2335 de lei. Aplicăm măsurile propuse de PSD-ALDE și implementate cu mult entuziasm de guvern. La un total cost al angajatorului care acum este de 4086 de lei salariatul câștigă în plus fix 3 lei. Marea revoluție fiscală aduce salariatului încă 3 lei în plus, este caraghios! Dar promisiunea PSD-ALDE este falsă. Crește cu 0,1% pentru salariul mediu brut, crește cu un pic mai mult pt salariul minim pentru că a fost modificat. Dacă politica PSD-ALDE are ca ultim argument creșterea salariilor, de ce nu cresc? De ce este nevoie de această mega-țopăială fiscal-bugetară.
Avertisment către GUVERN
Există îngrijorări în mediul economic că-n realitate vor fi sectoare întregi unde salariile vor scădea.
Atunci chiar puteam să ne întrebăm cui folosește această țopăială. Românilor sigur nu.
Solicit PSD și ALDE să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la acest tip de politică fiscală care nu ajută pe nimeni. Recomand prudență la nivelul deciziei politice și guvernamentale. Nimeni nu-și dorește o politică de azi pe mâine.
Avertizez la modul cel mai serios decidenții politici să aibă grijă și să judece clar, la rece, să nu bage România într-o aventură fiscală cu final trist.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu