Klaus Iohannis, a semnat luni, 10 februarie 2025, mai multe decrete, inclusiv pentru promulgarea legii bugetului de stat pe anul 2025, respectiv pentru legea asigurărilor sociale de stat pe 2025.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 10 februarie 2025, potrivit unui comunicat de presă oficial următoarele decrete:
Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025 (PL-x 37/03.02.2025);
Decret privind eliberarea din funcția de judecător a doamnei Prandea Daniela-Mariana la Judecătoria Rădăuți - pensionare;
Decret privind eliberarea din funcția de judecător a domnului Ilina Sergiu-Ionuț, judecător cu grad profesional de tribunal la Judecătoria Sectorului 5 București, în prezent desemnat în calitate de judecător de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul București-Rahova, Spitalul Penitenciarului București-Rahova și Centrul de reținere și arestare preventivă nr. 10 – pensionare;
Decret privind promulgarea Legii bugetului de stat pe anul 2025 (PL-x 1/01.02.2025);
Decret privind promulgarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 (PL-x 2/01.02.2025).
Legea bugetului de stat pentru anul 2025 introduce măsuri semnificative menite să optimizeze cheltuielile publice și să asigure sustenabilitatea fiscală a României. Un aspect central al acestei legi este reorganizarea instituțiilor publice, având ca scop eficientizarea activității acestora și reducerea cheltuielilor administrative. Conform declarațiilor ministrului Finanțelor, Tanczos Barna, instituțiile bugetare sunt obligate să reducă cheltuielile de funcționare cu un procent cuprins între 5% și 15%, fără a recurge la concedieri masive sau desființări de instituții.
Un alt punct important este decizia de a nu indexa pensiile în anul 2025. Ministrul Finanțelor a confirmat că bugetul pentru acest an nu prevede spațiu fiscal pentru majorarea pensiilor sau salariilor, acestea urmând să fie plătite la nivelul din 2024. Această măsură a fost luată pentru a menține deficitul bugetar în limite sustenabile și pentru a evita dezechilibre economice, conform Agerpres.
În ceea ce privește alocările bugetare, unele ministere vor înregistra reduceri de fonduri, în special cele care nu au utilizat integral sumele alocate în anul precedent. De exemplu, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va avea un buget diminuat cu aproximativ 5,76%, iar Ministerul Culturii va suferi o reducere de 1,16%, potrivit Pro TV.
În prezent, Legea bugetului de stat pe anul 2025 a fost adoptată de Guvern și urmează să fie supusă dezbaterii și aprobării în Parlament. Conform calendarului stabilit, se preconizează că legea va fi publicată în Monitorul Oficial în perioada imediat următoare, pentru a intra în vigoare la timp și a asigura funcționarea optimă a instituțiilor publice și implementarea politicilor guvernamentale planificate pentru acest an.
CITEȘTE ȘI: Bugetul pentru anul 2025 a fost adoptat de Parlament
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News