Jurnalistă, după un articol de Mircea Marian: Manipulator. Da, asta crede și scrie autorul

mircea marian
mircea marian

Jurnalista Diana Oncioiu îl acuză pe Mircea Marian de la Newsweek de manipulare după un articol pe care l-a publicat.

Unul din trei români e asistat, scrie Mircea Marian într-un articol manipulator. Și pentru un impact devastator scoate în față și suma care merge către acești asistați - 115 miliarde de lei. Sumă pe care o explică parțial ca să nu strice mitul.

Mircea Marian pune pe masă cifre fără să le explice și fără să ofere context, face confuzii și nici măcar nu se deranjează să verifice ceea ce scrie. Nu mai spun că folosește date din 2016 când autoritățile pun la dispoziție date din 2019. De exemplu, spune autorul că 280.000 de români primesc alocații pentru susținerea familiei. În mai 2019 au fost 188.000 de beneficiari. Dar de ce să lăsăm adevărul să strice prejudecata că asistații sunt mulți?

Atunci când scrii având în minte prejudecățile tale ajungi să crezi că pensionarul e un asistat, copilul care primește alocație e un asistat, părintele care e în concediu de creștere a copilului e un asistat. Da, asta crede și scrie autorul articolului.

Dar să le luăm pe rând.

Când spunem asistență socială ne referim la beneficii și servicii

Beneficiile reprezintă cam 11%-12% din PIB. Media europeană este de 19%. Poate de aceea în mai toate rapoartele veți găsi că România e țara care alocă cei mai puțini bani pentru asistența socială.

Dacă facem un calcul simplu al beneficiilor plătite de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) pe luna mai 2019, de exemplu, vom ajunge la suma de un miliard o sută de lei. Peste jumătate din suma aceasta sunt alocațiile copiilor. ANPIS plătește - alocațiile copiilor, alocația de susținere a familiei, venitul minim garantat, indemnizația pentru susținerea familiei, stimulentul de inserție. Pe tot anul 2019 alocațiile copiilor ajung undeva la șapte miliarde și jumătate. Ce vreau să spun este că bugetul Agenției care acoperă parte din beneficii nu depășește 15 miliarde de lei pe an.

Pentru Mircea Marian alocația copiilor este o pomană electorală

Pomeni electorale și/sau beneficii inutile crede că sunt și - alocația de plasament, indemnizația pentru copiii cu SIDA, ajutor pentru încălzirea locuinței, indemnizația pentru însoțitorii persoanelor cu handicap vizual.

Șmecheria pe care însă o face Mircea Marian este să nu spună ce mai cuprinde acea sumă de 115 miliarde de lei care spune el acoperă asistența socială. În această sumă intră pensiile.

Da, pensiile care reprezintă peste jumătate din suma care acoperă asistența socială. Dar din nou, de ce să lăsăm adevărul să stea în calea prejudecății conform căreia asistații sunt mulți și cheltuiesc banii țării.

Dincolo de lipsa de claritate din text, pentru Mircea Marian o persoană care a muncit și contribuit și acum primește o pensie este tot un român asistat.

Nu mai zic despre proasta înțelegere a asistenței sociale văzută drept o favoare făcută unui om care se poate descurca și singur. Nu, asistența socială nu este un favor. E un mecanism de suport, protecție, prevenție. Cât timp nu vom înțelege acest lucru nu vom depăși niciodată acest mit stupid al asistatului care stă degeaba. Și mai mult, atâta timp cât nu vom trece de acest mit stupid nu vom putea discuta niciodată de problemele sistemice, căci oh, da, ele există. Doar că discursul e blocat pe asistați. Și e blocat nu doar de politicieni, ci și de jurnaliști”, a scris Diana Oncioiu pe Facebook.


VEZI ȘI: EXCLUSIV Cine se află în spatele afacerii de presă a lui Sabin Orcan



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel