EXCLUSIV  Cine se află în spatele afacerii de presă a lui Sabin Orcan

D.C. / 04 iul 2019 / 12:53 Salveaza PDF Comentarii
Cine se află în spatele afacerii de presă a lui Sabin Orcan
Descriere foto: Cine se află în spatele afacerii de presă a lui Sabin Orcan

Newsweek, publicația editată de compania News International SA, al cărui acționar majoritar este soția jurnalistului Sabin Orcan, Daniela Stela Jivan, fostă salariată în cadrul instituțiilor publice păstorite de edilul din Voluntari, Florentin Pandele, este partener media al mai multor evenimente organizate de o asociaţie antreprenorială, pe nume RePatriot.

Această organizație este, în mod concret, o afacere inițiată de fostul ministru al Comunicațiilor, din timpul Cabinetului condus de Dacian Cioloș. Pe pagina de prezentare a acestei entități, Marius Bostan se autodescrie ca fiind un om care "se dedică dezvoltării unor companii antreprenoriale unde este Partener", printre care se numără și... Newsweek România, afacerea de presă a lui Sabin Orcan.

Surse din piaţă susţin că Marius Bostan este nici mai mult, nici mai puțin, decât principalul finanțator al Newsweek, revistă online și printată care a luat ființă în luna mai a anului 2018 și care, oficial, este deținută de foști jurnaliști dați afară de la "România Liberă" de către Alexander Adamescu.

RePatriot și partenerii de la stat. Și cel oficial, dar și cel paralel

 

Partenerul dedicat dezvoltării Newsweek România, Marius Bostan, este și creierul organizației RePatriot, din care fac parte mai multe personaje cu totul și cu totul interesante, cu legături directe în regimul lui Traian Băsescu sau în cel al lui Klaus Iohannis. Unul dintre aceștia se numeşte Felix Tătaru, deținătorul celebrei companii de PR GMP Group, personaj implicat în campaniile electorale ale lui Train Băsescu, din 2004 și 2009, pentru câștigarea mandatelor de președinte al României. Pe lista partenerilor RePatriot o găsim și pe liberala Hildegard Brandl.

Sub această structură, RePatriot organizează, anual Summit-uri pentru dezvoltarea relațiilor de afaceri dintre antreprenorii români și străini. Summit-urile de anul trecut, dar și de anul acesta, au avut partener media exact Newsweek România, iar Sabin Orcan a fost chiar speaker.

În primăvara acestui an, RePatriot a finanțat un summit, denumit "2019 IT&C Summit", care a fost organizat de Newsweek România și la care parteneri au fost cel puţin trei companii de stat. Una dintre acestea este chiar Autoritatea Națonală de Adinistrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), condusă de fostul premier PSD-ist Sorin Grindeanu.

Iar, pentru ca cercul să se închidă perfect cu privire la liniile relaționare ale grupului RePatriot, controlat de "dezvoltatorul Newsweek România", Marius Bostan, putem remarca faptul că această organizație a mai derulat, în perioada 11 – 20 aprilie 2019, o misiune în Statele Unite ale Americii, având drept scop "crearea de poduri între România și America". La data de 15 aprilie, a avut loc o întâlnire cu guvernatorul Utah, Spencer Cox, ar și una cu procurorul genetal al statului Utah, Sean Reyes, după care coordonatorii RePatriot au avut o întâlnire cu George Cristian Maior, fostul director al Serviciului Român de Informații, actual ambasador al României în SUA. Perioada în care avea loc această întâlnire cu Maior coincide cu momentul în care ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a înaintat președintelui României, Klaus Iohannis, cererea de rechemare la București a ambasadorului României la Washington. Cerere care nici până astăzi nu a primit un răspuns din partea Administrației Prezidențiale.

Susținătorul lui Orcan, slujbaș la stat și afaceri pe bani publici

 

 

Revenind la cel pe care îl putem numi strategul "Newsweek", Marius Raul Bostan, acesta este un personaj care s-a dezvoltat la umbra guvernelor CDR și Adrian Năstase. După ce, în anii 1994, a activat ca documentarist la Senatul României, între 1998 și 1999 a fost numit expert guvernamental în cadrul Consiliului pentru Reformă, după care a ocupat funcția de director al Programului Officer PHARE, la Departamentul pentru Administrație Publică Locală. A ocupat funcții de membru în mai multe consilii de administrație ale unor companii de stat, cum ar fi Aversa sau Casstil, dar și funcția de director al Direcţiei Generale de Management din cadrul Ministerului Finanțelor Publice. Din 2008 până în 2009, a fost membru în CA al SC Lomb SA, compania în care acţionar majoritar era Primăria Cluj Napoca, păstorită de fostul premier al lui Traian Băsescu, Emil Boc.

Ulterior, chiar înainte de a deveni ministru al Comunicațiilor, în cadrul Guvernului Cioloș, Marius Bostan a ocupat funcţia de membru în consiliile de administrație ale companiilor Poşta Română, Romtelecom şi Telekom, adică două companii la care Ministerul Comunicațiilor are calitatea de acțonar. Telekom este chiar partener al proiectelor RePatriot, alături de Newsweek.

Maris Bostan a derulat, în calitate de om de afaceri "de dreapta" și multe contracte cu statul. Prin intermedul companiei VMB Parners SA, în iulie 2009, Primăria Mediaș (de unde este Laura Kovesi) a atribuit acestei societăţi un contract de 166.600 de lei, pentru prestarea de servicii financiare în vederea restructurării unui împrumut, prin emisiunea de obligațiuni și prin contractarea unui credit bancar. În decembrie 2008, firma în cauză a fost contractată de Primăria Municipiului Târgu Mureș, pentru prestarea nor servicii similare, pentru care a primit 520.000 de lei. Apoi, tot în 2009, VMB Parners a încheiat cu Primăria Municipiului Bacăi un contract în valoare de 140.000 de euro, pentru servicii de consultanță. A patra afacere parafată de SC V.M.B. Partners SA cu statul este cea încheiată, în data de 7 iunie 2010, cu Asociaţia Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia, care a achiziţionat, prin licitaţie publică, servicii integrate de consultanţă pentru elaborarea şi implementarea strategiei de dezvoltare durabilă a asociaţiei. Au fost achiziţionate servicii de elaborare studii, servicii software şi... servicii de perfecţionare a personalului. Valoarea acestui contract s-a ridicat la 700.850 de lei fără TVA, finanţată, din fonduri ale Uniunii Europene.

Marius Raul Bostan a deținut calitatea de acționar al SC VMB Partners până în 16 noiembrie 2015, când a fost numit ministru în Guvernul Cioloș. Atunci, el i-a vândut părțile sociale partenerului său de afaceri Valentin Adrian Miron. În perioada în care Bostan a fost asociat în această companie, din firmă a mai făcut parte și o anume Mihaela Florina Barbuș, care, în 2012, a fost numită consilier din partea MAE la reprezentana diplomatică a României la Uniunea Europeană.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27