Ion Iliescu atacă guvernul Cioloș: Pe cine reprezintă?

Fostul preşedinte Ion Iliescu consideră că România se află într-un 'moment critic' în dezvoltarea regimului politic şi se întreabă, într-un comentariu dedicat împlinirii a 26 de ani de la Revoluţie, 'pe cine reprezintă un guvern de 'tehnocraţi''.

'Ne aflăm într-un moment critic în dezvoltarea regimului politic românesc. Şi el nu are cum să nu se reflecte în plan economic şi social. Pe cine reprezintă un guvern de 'tehnocraţi', cine îl controlează, democratic, aşa cum scrie în Constituţie, când nu mai ştim cine şi-l asumă politic, cine este puterea, cine opoziţia, care îi este programul? În Parlament se votează fără o minimă dezbatere legi cu impact determinant asupra vieţii oamenilor.'Societatea civilă' a luat locul cetăţenilor, şi schimbă guverne, impune programe, numeşte miniştri, creează instituţii. Minorităţi agresive promovează interese private, în dauna interesului public. Nu aşa ceva am vrut în decembrie 1989', arată Iliescu, într-o postare publicată duminică pe blogul său şi intitulată 'După 26 ani. Despre Revoluţie şi despre România de azi'.

Fostul preşedinte Ion Iliescu spune că Revoluţia Română a fost un 'mare moment de demnitate' al poporului român iar moştenirea este reprezentată de democraţie, 'care însă nu este un dat'.

'Pentru ea trebuie luptat permanent. Pentru că ştim ce înseamnă lipsa ei. Şi nu putem accepta revenirea la totalitarism. La fel de periculos este procesul de golire de conţinut a democraţiei, marginalizarea instituţiilor ei fundamentale, Parlamentul, în special, transformarea partidelor politice într-un soi de spectatori, menite doar să dea impresia de pluralism politic, şi, ceea ce nu putem accepta, deposedarea poporului de suveranitatea sa, prin anularea, pe diverse căi, a votului său', subliniază Iliescu.

El consideră că sărăcia este 'principala ameninţare internă, de natură economică şi socială' şi adaugă că e nevoie 'mai mult că oricând de solidaritate socială şi naţională'.

'Toate aceste probleme se pot rezolva doar dacă rămânem o democraţie funcţională, şi fiecare îşi face datoria de cetăţean. Refuzul politicii este o falsă soluţie. El nu va face decât să accentueze criza democraţiei. (...) Cert este că avem nevoie de un nou proiect de ţară, care să reflecte schimbările din ultimii 26 de ani, noul statut al României. Este necesar un consens asupra proiectului de viitor al României. Consens pe care numai politicul îl poate construi. Pentru asta partidele ar trebui să se democratizeze, să fie deschise către societate, să reprezinte cu adevărat interesele cetăţenilor. (...) Este momentul unei alte asumări de responsabilitate, pentru dezvoltarea României şi pentru un viitor mai bun', conchide fostul şef de stat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel