Inteligența artificială, folosită la citirea unui pergament antic ars de Vezuviu

foto: Universitatea Kentucky
foto: Universitatea Kentucky

Universitatea din Kentucky i-a provocat pe informaticieni să afle mesajele dintr-un papirus carbonizat, o „potențială comoară pentru istorici".

În momentul celebrei erupții a Muntelui Vezuviu focul a ajuns la Herculaneum în anul 79 d.Hr. și a ars sute de pergamente antice în biblioteca unei vile de lux, îngropând orașul roman în cenușă și piatră ponce. Dezastrul părea să fi distrus definitiv manuscrisele, dar aproape 2.000 de ani mai târziu, cercetătorii au reușit să extragă primul cuvânt dintr-unul dintre texte, folosind inteligența artificială pentru a cerceta adânc în interiorul rămășiței carbonizate, conform theguardian.com.

Anunțul despre această descoperire a fost făcut joi de profesorul Brent Seales, informatician la Universitatea din Kentucky, împreună cu alți colaboratori care au lansat provocarea Vesuvius în luna martie, cu scopul de a accelera procesul de citire a textelor. Această provocare este susținută financiar de investitori din Silicon Valley și oferă premii în bani cercetătorilor care reușesc să extragă cuvinte lizibile din pergamentele carbonizate. „Acesta este primul text recuperat de pe unul dintre aceste pergamente rulate și intacte", a declarat Stephen Parsons, cercetător în cadrul inițiativei de restaurare digitală de la universitate. De atunci, cercetătorii au extras mai multe scrisori din pergament

Dr. Federica Nicolardi, papirolog la Universitatea Federico II din Napoli, a afirmat că până în prezent au fost citite trei rânduri de pe pergament, care conțin în total până la 10 litere, urmând ca pe viitor să fie descifrate și altele. De asemenea, într-o secțiune recentă s-au identificat cel puțin patru coloane de text. „Acest cuvânt este prima noastră scufundare într-o carte antică nedeschisă, evocatoare de regalitate, bogăție și chiar batjocură", a spus Seales. „Ce va arăta contextul? Pliniu cel Bătrân explorează "purpura" în "istoria sa naturală" ca un proces de producție pentru purpura tiriană din scoici. Evanghelia lui Marcu descrie cum a fost batjocorit Iisus în timp ce era îmbrăcat în haine purpurii înainte de răstignire. Ce discută acest pergament special este încă necunoscut, dar cred că va fi dezvăluit în curând. O poveste veche și nouă care începe pentru noi cu "purpuriu" este un loc incredibil în care să ne aflăm" a spus profesorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel