Închidere școli Ucraina. CNMR, scrisoare de protest la Ambasadă

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României condamnă decizia Kievului de a închide şcolile româneşti din Ucraina. Această iniţiativă contravine Tratatutului de bază semnat în 1997 între România şi Ucraina cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între statul român şi statul ucrainean.

Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă lege a educației prin care privează minoritățile etnice (români, maghiari, ruși, bulgari, polonezi etc.) de acces la școlarizare în limba maternă. Legea prevede ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare. Legea a fost trimisă spre promulgare la Președintele Ucrainei, Petro Poroshenko.

"Deznaţionalizarea celor circa 500.000 de români care trăiesc în Ucraina mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui Petru Poroshenko şi astfel ultimele 60 de şcoli cu predare în limba română vor fi închise şi supuse sistemului ucrainean de predare. Atitudinea vecinilor ucraineni a fost una de indiferenţă totală şi a pus în faţa faptului împlinit , toată comunitatea de români de pe teritoriul Ucrainei ceea ce a generat o serie de proteste pe teritoriile ambelor state, proteste ce nu se vor opri până această situaţie nu este clarificată şi România nu îşi primeşte drepturile pentru minorităţi înapoi.

Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României va înainta luni, 18 septembrie o scrisoare de protest la ambasada Ucrainei la Bucureşti , pentru a le aduce la cunoştiinţă vecinilor nostri , că nu vom rămâne indiferenţi în faţa acestei nedreptăţi şi că solicităm ca această lege să nu intre în vigoare, mai ales în contextul în care România îşi respectă minorităţile şi oferă toate condiţiile necesare studiilor, şcoli ucrainene pe teritoriul nostru ce includ şi transport special pentru elevii ucraineni.

La greu, alături de Ucraina

CNMR a fost cu totul alături de statul ucrainean şi a reacţionat la toate abuzurile şi nedreptăţile comise prin invazia Federaţiei Ruse. Am acordat tot sprijinul liderilor de la Kiev pentru prezentarea cetăţenilor români a adevărului şi crimelor odioase din Crimeea, Donetsk, Lugansk, Odesa ,etc. Prin decizia luată , Ucraina dovedeşte că nu apreciază şi nu înţelege ajutorul României inclusiv în pregătirea sistemului cibernetic naţional şi acordarea de nenumărate ajutoare şi proteste în faţa agresiunii Rusiei.

Dacă această lege va fi promulgată,Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României va considera că Ucraina face mulţi paşi înapoi faţă de drumul Occidental şi acest lucru va genera cel puţin la nivelul CNMR măsuri de tratament egale. Totodată pe această cale solicităm membrilor CNMR ce găzduiesc instituţii de învăţământ să răspundă în măsura în care va fi nevoie , cu aceeaşi monedă faţă de minoritatea ucraineană.

Îi cerem preşedintelui Poroshenko să aibă înţelepciunea de a urma calea Occidentală şi totodată Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României solicită conducerii României şi ministrului de externe român să dea un răspuns ferm cu privire la poziţia României şi măsurile ce trebuie luate în vederea stopării acestui demers ’’sovietic’’venit chiar din partea vecinilor ucraineni," se arată într-un comunicat de presă al CNMR. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel