Urmărește emisiunea live


În Germania seacă Rinul, Franţa se confruntă cu incendii majore de vegetaţie, iar în Portugalia ies la suprafaţă sate scufundate de 50 de ani. Cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani

Fotografie de la Johannes Plenio, Pexels
Fotografie de la Johannes Plenio, Pexels

Cel mai important râu din Germania, Rinul, se usucă văzând cu ochii, pe măsură ce Europa trece prin ceea ce poate deveni cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani. Dar aceasta nu este singura problemă. 

Nivelul apei pe Rin, rău pe care se transportă 80% din toate bunurile din Germania, este atât de scăzut încât trecerea barjelor ar putea deveni imposibilă la finalul săptămânii. Sunt ameninţate, astfel, livrările de petrol şi cărbune care ajută ţara să reducă dependenţa de gazul rusesc. 

Rinul este deja la un nivel mai scăzut decât în 2018, când Europa a trecut prin ultima secetă majoră. În acel an, râul nu a mai putut fi tranzitat de barje peste 132 de zile, acest lucru aproape declanşând o recesiune. Costurile transporturilor pe calea apei au crescut deja de cinci ori în acest an, pe măsură ce barjele îşi limitează capacitatea pentru a putea rămâne la suprafaţă. 

Economiştii estimează că o astfel de întrerupere a transporturilor ar putea încetini cu până la jumătate de punct procentual creşterea economică a Germaniei din acest an. 

"Nu am făcut o analiză pe acest lucru încă, dar din experienţă cred că este o situaţie mai extremă decât cea din 2018. Şi 2018 a fost atât de extrem încât în ultimii 500 de ani nu mai avusese loc un eveniment similar", a declarat Andrea Toreti, cercetător senior la Centrul de Cercetare Comună al Comisiei Europene, conform Daily Mail

Franţa, lovită de incendii de vegetaţie 

 

De marţi, incendiile Landiras din Gironde, aproape de Bordeaux, au mistuit peste 15.000 de hectare de păduri de pin şi au dus la evacuarea a peste 6000 de persoane. 

Focul s-a extins spre departamentul Landes, aflat mai la sud, unde se află şi parcul regional Landes de Gascogne. Autorităţile locale spun că 500 de pompieri luptă constant cu flăcările. 

Focul se extinde, însă, şi spre autostrada A63, care leagă Bordeaux de Spania, şi care ar putea fi închisă complet dacă fumul va reduce vizibilitatea. 

Incendiul Landiras a început în iulie şi a fost cel mai mare din cele care au avut loc în sud-vestul Franţei din acest an. 

"Nu este vorba numai de navigaţia comercială"

"Nu este vorba numai de navigaţia comercială. Este vorba şi de răcorire atunci când este caniculă, este vorba de irigaţii şi multe alte lucruri", spune Cecile Azevard, director la Căile navigabile franceze (VNF). Aceste condiţii dificile ar urma să afecteze economiile din regiuni cu mult mai mult decât lovitura de cinci miliarde de euro provocată în 2018 de problemele cu navigaţia pe Rin, susţine Albert Jan Swart, economist la ABN Amro Bank NV.

"Capacitatea de transport fluvial va fi limitată în mod semnificativ atât timp cât nu va ploua. În plus, vorbim de pagubele provocate în Germania de preţurile mari la electricitate. Vorbim de sume de ordinul miliardelor", a spus Albert Jan Swart. Rinul, cel mai important râu din Europa, joacă un rol cheie în transportul de cărbune spre termocentralele din Germania, care ar trebui să compenseze pentru reducerea livrărilor de gaze naturale ruseşti.

În Portugalia, un sat inundat a ieşit la suprafaţă 

Un sat din Portugalia, care datează din secolul I, a ieşit la suprafaţă din cauza secetei. Fundaţia de piatră a satului este intactă. 

Vilarinho da Furna din Braga, din nordul Portugaliei, a fost scufundat intenţionat de autorităţi în 1971, pentru a se construi un baraj pe râul Homem. 

În fiecare vară, satul reapare şi devine o atracţie turistică populară. Dar în acest an, au fost scoase la iveală părţi din sat care nu mai fuseseră văzute din anii '70. Localnicii spun că peste 70% din casele de granit sunt acum vizibile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel