Grecia elimină toate restricţiile asupra mişcărilor de capital

Premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a făcut luni un anunţ surprinzător cu privire la eliminarea tuturor restricţiilor asupra mişcărilor de capital introduse în perioada crizei, transmite Reuters.

'Începând de astăzi restricţiile asupra mişcărilor de capital ţin de domeniul trecutului', a spus Kyriakos Mitsotakis în Parlament. 'După 50 de luni, restricţiile asupra mişcărilor de capital sunt abolite', a mai spus Mitsotakis, adăugând că un nou ciclu de optimism începe pentru Grecia. La rândul său, ministrul grec de Finanţe, Christos Staikouras, i-a informat pe parlamentari că va prezenta un act legislativ privind eliminarea restricţiilor începând cu data de 1 septembrie.

Potrivit unor informaţii apărute în mass media din Grecia, decizia ar fi fost luată după ce zilele trecute Christos Staikouras s-a întâlnit cu guvernatorul Băncii Greciei, Giannis Stournaras. Sursele citate de Reuters au declarat la începutul acestei luni că Banca Centrală a Greciei ar fi recomandat eliminarea tuturor restricţiilor asupra mişcărilor de capital, în lunile septembrie sau octombrie.

'Considerăm ca aceste restricţii nu îşi mai au rostul', declara luna trecută Yannis Stournaras, la finalul unei reuniuni cu noul premier al Greciei, Kyriakos Mitsotakis. În luna iunie 2015, Grecia a introdus restricţii asupra mişcărilor de capital, în ideea de a stopa fuga de capital din băncile greceşti, într-un moment în care ţara era în pragul unei crize financiare ca urmare a impasului în discuţiile cu creditorii externi.

Restricţiile au început cu limitarea retragerilor de numerar de la ATM la 60 de euro pe zi, dar între timp au fost relaxate treptat. Limita referitoare la numerarul care poate fi extras zilnic de la ATM a fost ridicată încă din luna octombrie 2018, dar mai exista în continuare limite cu privire la sumele de bani ce pot fi transferate peste hotare. Prin eliminarea ultimelor restricţii, Guvenul condus de Kyriakos Mitsotakis vrea să trimită un mesaj clar cetăţenilor obişnuiţi şi potenţialilor investitori cu privire la situaţia economiei greceşti. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel