George Maior, director SRI: Reforma nu a fost ușoară, într-un serviciu de informații

George Maior, șeful SRI, a declarat, la B1 TV, că nu se aștepta ca președintele Traian Băsescu să-l propună în fruntea SRI, pentru că provenea din Opoziție. SRI a fost reformat, din punct de vedere operaţional, procedural și al resurselor umane,  la exigenţele secolului XXI, printr-un program care a durat trei ani, între 2007-2010, a mai spus George Maior.

Explicând surpriza pe care a avut-o când a fost numit de Traian Băsescu, George Maior a declarat: "Sincer, nu mă aşteptam, meritam acest lucru". Directorul SRI a dat, apoi, detalii: "Pentru că proveneam din Opoziţie, era un aspect inedit, introdus chiar de domnul preşedinte. De a avea un om din Opoziţie în fruntea serviciilor sau a Serviciului Român de Informaţii. Pe de o parte, pe de altă parte era şi o chestiune legată de CV-ul meu, de activitatea mea. Fusesem secretar de stat în domeniul apărării, un domeniu apropiat de elementul strategic, de politica de apărare, intelligence, negocieri internaţionale".

Program de reformă în SRI, 2007-2010

Întrebat de moderatorul emisiunii, Dan Andronic, care au fost primele măsuri pe care le-a luat când a fost confirmat în funcţia de şef al SRI, George Maior a răspuns: "În primul rând, am pornit un program amplu de transformare, de reformă a serviciului. Din punct de vedere operaţional, intelectual, proceduri, resurse umane, am adus Serviciul, după părerea mea, la exigenţele secolului XXI, din punct de vedere al provocărilor de securitate. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să întrunesc Biroul Executiv al Serviciului format din adjuncţi, prim-adjuncţi, şefii principalelor direcţii. Pentru a propune acest program, etapizat pe trei ani. Programul a fost 2007-2010, cu aceste obiective pe care le-am menţionat. Ceea ce nu este uşor într-un Serviciu de Informaţii".

Relațiile unor ofițeri cu sfera politică au fost ”curmate intransigent”

Directorul SRI a vorbit şi despre cât de legat era Serviciul de politică: "Existau tentaţii şi tendinţe. Anumite relaţionări cu sfera politică din zona ofiţerilor de informaţii. Acest lucru l-am curmat foarte tranşant şi, zic eu, intransigent".

Principalul factor operativ în SRI, a mai spus Maior, este directorul. "Adică, ce faceţi? Prindeţi spioni", l-a întrebat Dan Andronic, directorul general al ziarului "Evenimentul zilei", care moderează emisiunea "Lumini şi umbre" de la B1 TV.

Operațiunile, aprobate de director

"Toate operaţiunile sunt aprobate de director", a preciat Maior. "Cu nume, prenume”. ”Adică dumneavoastră ştiţi cam tot ce se întâmplă în ţara asta? Din punct de vedere al SRI-ului, bineînţeles", a venit întrebarea. "Exact. Toate mandatele sunt semnate de director. Deci toate aspectele legate de operativ sunt asumate de director.", a răspuns șeful SRI.

"Deci, când dumneavoastră vă uitaţi la un ministru, la un ziarist, la un cetăţean, ştiţi dacă-i ascultat sau nu? Dacă-i obiectul unei supravegheri sau nu?", a insistat Dan Andronic. "Din perspectiva Serviciului, da. Dacă ar fi vorba de alte instituţii...", a răspuns George Maior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel