"Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori". Kliciko, avertismentul care îți dă fiori

"Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori". Kliciko, avertismentul care îți dă fiori / Foto: Pixabay, de Alexander Antropov
"Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori". Kliciko, avertismentul care îți dă fiori / Foto: Pixabay, de Alexander Antropov

Vladimir Kliciko avertizează asupra unei catastrofe mult mai mari decât Fukushima şi Cernobîl.

Vladimir Kliciko a atenţionat că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl, informează duminică dpa. Fostul campion mondial la box la categoria grea, fratele mai tânăr al primarului Kievului, Vitali Kliciko, şi el fost boxer profesionist, a spus că nu este clar cum rezistă personalul ucrainean în interiorul centralei ocupate de forţele ruse, relatează Agerpres.

"Lumea trebuie să înţeleagă că dacă (centrala Zaporojie n.r.) explodează, aceasta va avea efectul (catastrofei de la n.r.) Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori", a spus Vladimir Kliciko pentru postul britanic Times Radio.

Potrivit lui Vladimir Kliciko, centrala şi specialiştii în domeniul fizicii nucleare care lucrează acolo sunt ţinuţi "ostatici" de Moscova.

Situația de la centrala Zaporojie



Centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu şase reactoare, este ocupată de trupele ruse de la începutul lui martie. Ea are o importanţă strategică în ceea ce priveşte alimentarea Ucrainei cu energie electrică.

Prezent vineri în această ţară, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei să nu deconecteze centrala Zaporojie de la reţeaua ucraineană de electricitate, după ce operatorul ucrainean Energoatom a evocat o astfel de intenţie a Rusiei.

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Rusia a respins apelurile internaţionale de a-şi retrage trupele de la centrală, însă a spus că va permite accesul unui grup de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că o misiunea a AIEA va trebui să fie prezentă doar în teritoriile care nu sunt ocupate de Rusia, cerând aşadar ca mai întâi trupele ruse să se retragă din zona centralei înainte ca o misiune AIEA să vină la faţa locului. Kievul insistă asupra creării unei zone demilitarizate în jurul centralei, solicitare considerată inacceptabilă de către Moscova.

Ce se întâmplă dacă centrala nucleară Zaporojie explodează? Scenarii posibile. "Va fi un nor, dar nu veți putea să-l vedeți"

entrala nucleară Zaporojie este cea mai mare centrală din Europa și printre cele mai mari 10 din lume; generează jumătate din energia nucleară a Ucrainei. Uzina are o capacitate totală de aproximativ 6.000 de megawați, suficientă pentru aproximativ patru milioane de locuințe. Este situată în stepa de sud a Ucrainei de pe râul Nipru, la aproximativ 550 km la sud-est de capitala Ucrainei, Kiev, și la aproximativ 525 km la sud de Cernobîl, locul celui mai grav accident de centrală nucleară din lume, produs în 1986. În prezent, uzina este operată de personalul ucrainean, dar unitățile militare ruse păzesc instalația.

Potrivit AIEA, centrala are șase reactoare răcite cu apă, proiectate în perioada sovietică și care conțin uraniu 235, fiecare având o capacitate netă de 950 de megawați. 

Uzina Zaporojie este, de asemenea, situată la aproximativ 200 km de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Marțea trecută operatorul ucrainean Energoatom a declarat că forțele ruse care ocupă zona se pregătesc să "conecteze centrala la rețeaua electrică din Crimeea". Michael Black, directorul Centrului de Inginerie Nucleară de la Imperial College London, a declarat pentru Al Jazeera că principala preocupare este legată de faptul că o conectare a centralei la rețeaua de electricitate din Crimeea ar putea întrerupe alimentarea externă a reactoarelor. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel