Fenechiu cere BPR două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură

Arhiva Foto
Arhiva Foto

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, cere Birourilor Permanente Reunite ale Parlamentului acordarea unui termen de două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură.

„Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerința de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 și 72). Unele semnături sunt redate cu ștersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44)”, potrivit cererii făcută de grupul parlamentar PNL din Senat.

Ce se menționează în solicitarea PNL

„Este vorba de semnături total diferite de cele folosite de aceiași parlamentari în listele de prezență, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea și realitatea acestor semnături și implicit numărul obligatoriu de semnături cerut de Constituție pentru depunerea unei moțiuni de cenzură. Din informatiile publice, unii parlamentari semnatari ai moțiunii nu se aflau în țară pentru a putea semna moțiunea de cenzură personal, în original.. (...) Verificarea numărului de semnături, precum și a titularului semnăturii este importantă și din perspectiva verificării unei alte conditii constitutionale de validitate care prevede limitarea numărului de moțiuni de cenzură care pot fi initiate de parlamentari. Astfel, dacă moțiunea de cenzură ar fi respinsă, deputatii și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția o altă moțiune în aceeași sesiune parlamentară. (...) Semnătura olografă a fiecărui initiator trebuie evidențiată în lista de semnături care însoțește moțiunea de cenzură, în original și fără ștersături sau corecturi de natură să reflecte lipsa sau revocarea consimțământului inițiatorului. Semnătura olografă a fiecărui initiator trebuie să fie rezultatul grafic al unei execuții personale a titularului și să îndeplinească cerințele stabilite prin art. 268 alin. (1) din Codul de procedură civilă: ”semnătura unui înscris face deplină credință, până la proba contrară, despre existența consimțământului părții care l-a semnat cu privire la conținutul acestuyia. Dacă semnătura aparține unui funcționar public, ea confer autenticitate acelui înscris, în condițiile legii” . Solicităm Birourilor permanente reunite acordarea unui termen de 2 săptămâni pentru verificarea îndeplinirii conditiilor ad validitatem ale moțiunii de cenzura depuse de senatori si deputati USR si AUR”, se menționează în solicitarea PNL.

Senatorii liberali solicită ca verificarea numărului minim necesar de semnături, precum si a autenticității semnăturilor inițiatorilor prin metoda comparării semnăturilor inițiatorilor din lista de semnaturi anexata motiunii de cenzură cu semnătura acelorasi parlamentari de pe alte înscrisuri precum lista de prezenta la sedintele de plen/ plen reunit/ comisii.

„Doar după verificarea îndeplinirii conditiilor ad validitatem cerute de Constitutie pentru inițierea unei moțiuni de cenzură, Birourile permanente reunite pot proceda la prezentarea moțiunii, comunicarea ei Guvernului precum și la stabilirea calendarului de dezbatere a moțiunii”, cochide Daniel Fenechiu, liderul Grupul parlamentar al Partidului Național Liberal din Senat.

Liderul deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu, spune că semnăturile sunt valide, deși au fost contestate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel