Urmărește emisiunea live


Fenechiu: Actul adițional a trebuit semnat din cauza poziției radicale, talibane a USR PLUS

Semnarea actului adițional la acordul coaliției a fost necesară, din cauza poziției extrem de radicale, talibane și greu de înțeles a USR PLUS, a declarat senatorul PNL Daniel Fenechiu. Criza din coaliție s-a încheiat teoretic, odată cu semnarea actului adițional, marți seară.

PNL, USR PLUS și UDMR au căzut de acord să semneze un act adițional la acordul coaliției. Documentul prevede mai multe măsuri. De exemplu, premierul nu va mai putea demite un ministru, decât după ce se consultă cu partenerii de coaliție. De asemenea, membrii coaliției se angajează să nu adopte poziții care să submineze activitatea Guvernului.

Daniel Fenechiu explică, la RFI, ce rezolvă actul adițional la acordul coaliției: „Semnarea actului adițional a fost extrem de previzibilă, pentru că, din păcate, la noi, în momentul când apare o problemă de orice gen, temperatura situației uneori duce lucrurile în situații din care e foarte greu să le mai scoți în condiții normale. Așa s-a întâmplat și acum, datorită unei poziții extrem de radicale, talibane și greu de înțeles a USR PLUS, lucrurile au ajuns într-o situație din care nu se putea continua din perspectivă imagistică, și mă refer aici la colegii de la USR PLUS, pur și simplu, cum era firesc, prin nominalizarea unui nou ministru al Sănătății, și trebuia să existe și o anumită compensație, care să echilibreze puțin lucrurile. Și astfel a fost gândit acest act adițional, care nu rezolvă mare parte din probleme, datorită faptului că din perspectivă constituțională și din perspectiva declarațiilor atât ale primului-ministru, cât și ale președintelui PNL, competența constituțională rămâne la primul-ministru. Practic, ce s-a adus nou? Faptul că înaintea intervenirii unei revocări sau unei demiteri, primul-ministru va trebui să-i informeze pe liderii coaliției și să le expună un raport privind motivele acestei revocări. Deci, este o tehnicalitate, este vorba pur și simplu de o chestiune formală, dar competența rămâne în continuare la prim-ministru".

Întrebat ce s-ar întâmpla dacă premierul Florin Cîțu i-ar anunța pe cei de la USR PLUS că vrea să le schimbe un ministru, iar aceștia s-ar opune, senatorul a răspuns: „În protocol nu este consacrat dreptul la veto, ci este consacrată o procedură care prevede informare și dialog. Motivul pentru care se solicită premierului un raport privind cauzele intervenirii măsurii respective punitive este tocmai acela ca ambele părți, atât premierul, cât și partidul din care provine ministrul, să aibă un temei justificativ, pe undeva în interiorul formațiunii politice respective și premierul pentru opinia publică".​

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel