Expert, în timpul pandemiei: „Pentru mulți, eu sunt omul malefic care distruge economia”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Christian Drosten, directorul Institutului de Virusologie al Spitalului Charite din Berlin a fost unul dintre primii care au identificat virusul SARS, în 2003.

Christian Drosten, directorul Institutului de Virusologie al Spitalului Charite din Berlin a fost unul dintre primii care au identificat virusul SARS, în 2003, conform The Guardian. Fiind șeful laboratorului pe care se bazează institutul public german de sănătate, el a devenit expertul pe care guvernul neamț s-a bazat pentru informațiile legate de actualul coronavirus.

Într-un interviu exclusiv pentru The Guardian, Drosten admite că se teme de un al doilea val ucigaș al virusului. El explică de ce Angela Merkel are un avantaj în fața celorlalți conducători și explică „paradoxul prevenției" care îl ține treaz noaptea.

Germania începe să ridice restricțiile gradual. Ce se întâmplă apoi?

„În acest moment, jumătate din terapiile intensive din Germania sunt goale. Acest lucru se datorează testării timpurii și la scară largă, oprind astfel epidemia – adică, am adus numărul de reproducere sub 1. Acum, a început ceea ce numesc eu paradoxul prevenției. Oamenii încep să spună că am reacționat prea dur și există presiuni politice și economice pentru a ne întoarce la normal", a explicat Drosten.

Dacă există un al doilea val, poate fi controlat?

„Da, dar nu se va întâmpla doar pe verificarea contacților. Acum știm că aproape jumătate din infecții se întâmplă înainte ca persoana care contaminează are simptome, iar oamenii sunt infecțioși cu două zile înainte de acest lucru", a adăugat expertul.

Ce se știe despre sezonalitatea virusului?

„Nu prea multe. Grupul Harvard condus de Marc Lipsitch a sugerat că răspândirea va fi mai înceată în timpul verii, dar va fi un efect foarte mic. Nu am informații mai concise", a răspuns el.

Gripa mereu este văzută ca fiind cel mai mare risc de pandemie. Mai este cazul?

„Sigur, dar nu putem să spunem că nu vom mai avea o pandemie de coronavirus. După prima epidemie de Ebola, în 1976, oamenii au crezut că nu va reveni, însă a durat mai puțin de 20 de ani pentru a reveni", a explicat expertul.

Angela Merkel a fost lăudată pentru leadership-ul său din timpul crizei. Ce o face un lider atât de bun?

„Ea este extrem de bine informată. Ajută faptul că este om de știință și se descurcă cu numerele. Însă, cred că vine din caracterul său – chibzuința sa și capacitatea de reveni. Poate unul dintre cele mai deosebite caracteristici ale unui lider bun este că nu folosește situația drept o oportunitate politică. Știe cât de contraproductiv ar fi acest lucru", a povestit doctorul.

Ce vă ține treaz noaptea?

„În Germania, oamenii văd că spitalele nu sunt copleșite și nu înțeleg de ce li s-au închis magazinele. Ei se uită doar la ce se întâmplă aici, nu la New York sau Spania. Acesta este paradoxul prevenției, iar pentru mulți nemți sunt tipul malefic care distruge economia. Sunt amenințat cu moartea, pe care le transmit Poliției. Mai îngrijorătoare sunt alte e-mail-uri, cele de la oameni îmi spun că au trei copii și se tem pentru viitor. Nu este vina mea, dar acestea mă țin treaz noaptea", a conchis expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel