EXCLUSIV  Eveniment fără precedent în PE, la Bruxelles. A pus România pe hartă

Un eveniment marcant a avut loc la Bruxelles, în Parlamentul European. A fost organizat de o europarlamentară româncă. 

Se numește Claudia Țapardel și este europarlamentară PSD. Cu hotărâre și insistență a reușit să facă la Bruxelles ceea ce mulți nu au reușit. Ea este copreședinta Intergrupului pentru dezvoltarea turismului european şi pentru patrimoniu cultural din Parlamentul European, intergrup format la iniţiativa sa cu obiectivul de a promova şi dezvolta sectorul turismului din Europa. Din acest Intergrup fac parte acum 140 de europarlamentari. În PE sunt 750 de europarlamentari. Claudia Țapardel are și un cuvânt greu de spus în Comisia pentru Transport şi Turism din Parlamentul European. 

”Din această seară, a pus România pe hartă”, a fost concluzia unuia dintre participanții de la recepția ”Towards a stronger Tourism Policy for European Growth and Jobs”.  Inițial, era o sală cu câteva mese înalte, rotunde, cu aranjamente florale decente. Un colțișor din marea clădire a Parlamentului European. Rând pe rând, lideri marcanți și influenți în sfera transporturilor și turismului, dar și a deciziei la nivelul UE, au umplut încăperea. A devenit prea mică pentru ideile care se auzeau din toată părțile. Fiecare avea ceva de spus, fiecare avea o idee, fiecare era interesat de alte idei. La eveniment au participat alți doi europarlamentari români, Cătălin Ivan și Daciana Sârbu. 

(w670)

A fost Ziua Mondială a Turismului, 27 septembrie. La recepție au participat nu unul, ci doi comisari europeni: Elzbieta Bienkowska, Comisarul European pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri, și Tibor Navracsics, responsabil pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport. Alături de ei, la eveniment au participat însemnați lideri din PE, președinți ai organizaților de turism și reprezentanți ai autorităților locale și regionale responsabile de turism, inclusiv din România. 

(w670)

Până în 27 septembrie 2016, nu a mai fost mijlocită niciodată o legătură, o intrare în contact între stakeholderii din turismul românesc și Comisia Europeană.

Nevoie urgentă de finanțare a turismului

În fața a zeci de lideri europeni influenți și a unor importanți afaceriști din turism, europarlamentara Claudia Țapardel a tras un semnal de alarmă: ”Industria turismului are nevoie urgentă de finanțare, nu doar în aspecte ce țin de infrastructură și promovarea și întreținerea obiectivelor turistice, ci și într-un management de calitate, care să mențină Europa pe primul loc al destinațiilor la nivel mondial. Ceea ce mi-am propus să obțin prin acest eveniment trece dincolo de cadrul festiv și de o simplă promovare a industriei. Am vrut să lansez tuturor celor implicați un apel de mobilizare în urma căreia să ajungem la un cadru politic bine închegat și la un parteneriat interinstituțional care să ne permită elaborarea unei strategii cu obiective clare pentru toate statele membre, precum și implementarea ei de la nivel european la local”.

Susținere din CE

Comisarul european Tibor Navracsics a subliniat: ”Elementele de patrimoniu cultural contribuie la definirea și exersarea identității europene și generează creștere economică în întreaga Europă. Fără niciun dubiu, cultura europeană, prin tot ceea ce înseamnă aceasta, este responsabilă pentru decizia a milioane de turiști de a veni în Europa. De aici resultă și convingerea mea că există o legătură inseparabilă între turism și cultură. Îm sprijinul acestei relații, Comisia Europeană are la dispoziție o serie de instrumente care să pună în valoare obiectivele de patrimoniu cultural din Europa și care să sprijine integrarea activităților de turism cultural într-un plan mai larg de stimulare economică și creare de locuri de muncă”. 

Concluzia tuturor a fost una singură: Claudia Țapardel a deschis o nouă poartă spre România și a dat semnalul către o unire fără precent a forțelor în turism. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel