Elicopterul SMURD prăbuşit. Ce-i lipsea aparatului

Elicopterul SMURD prăbuşit în Republica Moldova nu era dotat cu un radar meteo, fiind singurul aflat în funcţiune fără un astfel de dispozitiv.

Elicopterul de tip EC-135 cu numărul de înmatriculare 347, prăbuşit în Republica Moldova, nu era dotat cu un radar meteo, fiind singurul dintre cele folosite de SMURD care nu avea un astfel de dispozitiv, au declarat oficiali din cadrul Inspectoratului General al Aviaţiei Române pentru Mediafax.

În locul unde a avut loc accidentul, joi, era în vigoare o avertizare cod galben de averse puternice, însoţite de grindină.Potrivit martorilor accidentului de elicopter în zonă ploua foarte tare atunci când pilotul a pierdut controlul aparatului de zbor.

Întrebat despre dotarea cu radar meteo a aparatului de zbor, Raed Arafat a declarat: "aici, cei de la Aviaţie trebuie să vă răspundă. Era autorizat de zbor la vedere, cu un singur pilot. Dacă pilotul sesizează că nu sunt bune condiţiile pe care le are în faţă, el decide dacă abandonează misiunea".

[citeste si]

"Radarul meteo prinde conturul norilor şi pilotul putea să vadă zona care era cu nori şi cu ploaie, pe traiectul lui. Astfel, poţi evita zona, te ajută să nu intri în zona calamitată. Radarul meteo nu te ajută să vezi terenul, el nu îţi spune cât de aproape eşti de pământ, el vede doar norii. Singurul care îţi mai spune că te apropii de teren este un aparat special care lucrează cu GPS. Nu cred ca acest elicopter avea un astfel de GPS cu toate funcţiunile, avea probabil doar de orientare", a declarat pilotul Valentin Ialomiţeanu pentru Mediafax.

Între Parchetul General și Procuratura Generală a Republicii Moldova a fost încheiat un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă, având ca obiectiv facilitarea și desfășurarea cu operativitate a investigațiilor în cazul elicopterului SMURD prăbușit joi.

Totodată, Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis autorităților judiciare din Republica Moldova o cerere de asistență judiciară internațională în materie penală cu caracter urgent, pentru a se evita pericolul pierderii de probe și mijloace de probă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel