DNA - SRI, desecretizări. Băsescu: Riscul e mare

Comisiile de apărare şi de administraţie din Senat au acordat marţi raport favorabil, cu amendamente, propunerii legislative privind declasificarea unor documente, după ce Comisia juridică a votat luni tot pentru un raport de admitere în cazul acestui act normativ.

Comisiile de apărare şi de administraţie se exprimaseră prin raport în urmă cu o săptămână pe acest proiect, dar dezbaterea a fost reluată pentru a include amendamente formulate de unul dintre iniţiatori, deputatul PSD Mircea Drăghici, şi de senatorul PMP Traian Băsescu. Propunerea legislativă privind declasificarea unor documente vizează hotărârea CSAT 17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi toate documentele care conţin informaţii clasificate în baza acesteia.

Amendamentele propuse luni de deputatul Mircea Drăghici în Comisia juridică au fost reluate marţi în comisiile de apărare şi de administraţie. Cele trei comisii au aprobat aceste amendamente şi au acordat un raport comun favorabil. Unul dintre amendamentele propuse de Drăghici prevede că dosarele "în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la articolul 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei instanţe care a soluţionat fondul cauzei".

O altă modificare a actului normativ a fost adusă articolului 4. "Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit".

Comisiile de apărare şi de administraţie au adoptat marţi şi un amendament al senatorului Traian Băsescu potrivit căruia "se desecretizează de la data intrării în vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate între DNA şi SRI în baza articolului 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale 003064/04.02.2009".

El a adăugat că a formulat acest amendament pentru a da precizie prevederilor legii.

"Eu am vrut să fim foarte precişi, plecând de la următoarea premisă: protocolul din 2009 a fost denunţat, deci el nu mai produce efecte, iar efectele lui trecute trebuie văzute şi nu vizează acţiuni în desfăşurare care pot fi afectate de formularea din lege. Riscul e foarte mare. Eu nu ştiu ce va face DIICOT în situaţia asta sau cei de la spălarea banilor. Eu am vrut să focusez strict pe lucruri care au trecut. Protocolul din 2009 nu mai este în vigoare şi să constatăm istoric relaţia lui strict cu DNA şi nu cu altcineva. (...) După părerea mea, e o mare greşeală să facă referire la toate documentele secrete pentru că riscul e mare. Discutăm de un protocol care nu mai este valabil şi analizăm efectele. Eu sunt convins că nu toate dosarele au fost afectate de efectele acelui protocol", a spus Traian Băsescu.

Amendamentul propus de Băsescu nu a fost dezbătut luni în Comisia juridică. Propunerea legislativă, iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi deputatul Mircea Gheorghe Drăghici, va intra în dezbaterea plenului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel