Dezbatere UE, statul de drept. Polonia, tensiuni în Uniune

Țările Uniunii Europene au cerut marți guvernului naționalist al Poloniei să abordeze preocupările tot mai mari potrivit cărora subminează balanțele democratice.

Disputa dintre UE și Polonia a evidențiat tensiunile crescânde dintre Europa de Vest și Europa de Est.

În prima dezbatere dintre miniștrii UE ai blocului celor 28 de națiuni, numai Ungaria a luat partea Varșoviei. Polonia a acuzat Bruxelles-ul de încercarea de a-și impune punctele de vedere prin "dictat", informează Reuters.

'O largă majoritate a statelor membre doresc să continuăm dialogul cu autoritățile poloneze', a declarat la finalul reuniunii prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Timmermans a solicitat guvernelor UE să se ocupe și ele de acest subiect. 'Chiar am impresia că guvernul polonez este acum deschis dialogului' și 'sunt convins că încă se pot realiza progrese', a adăugat diplomatul.

După ce UE a lansat anul trecut în luna iunie o procedură pe tema respectării statului de drept în Polonia, pe 21 decembrie i-a dat guvernului de la Varșovia un termen de două luni pentru a răspunde preocupărilor legate de reforma Tribunalului Constituțional.

Dar cu toate că guvernul polonez a răspuns în ultima zi a acestui termen și a respins toate acuzațiile, Comisia Europeană încă nu a pus în practică amenințarea cu privire la adoptarea de sancțiuni.

Sancțiunile fac se referă în principal la suspendarea dreptului de vot al Poloniei, dar pentru aceasta este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre, iar premierul ungar Viktor Orban a anunțat că se va opune.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel