EXCLUSIV  Despăgubirile europene pentru fermierii români, de 30 de ori mai mici decât pentru cei bulgari. Emil Dumitru, PNL: Nu o să ne dea nimeni mai mult dacă nu vom cere mai mult

imagine ilustrativă/ foto Petre Daea Facebook
imagine ilustrativă/ foto Petre Daea Facebook

Fermierii sunt nemulțumiți de compensațiile pe care le primesc de la Bruxelles, în urma datelor furnizate de către Ministerul Agriculturii. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, consideră că, din partea României, a făcut totul corect, acuzând Comisia Europeană de unele decizii unilaterale. În toate această dispută, care cutremură inclusiv coaliția de guvernare, PNL dă vina pe PSD. Europarlamentarul PSD Mihai Tudose întreabă însă: ”Ce să facă mai mult, să-și dea foc acolo?”. 

Între timp, compensațiile din rezerva europeană pentru fermierii români încă nu depășesc cei 10,05 milioane de euro, deși se vehicula o majorare între 7 și 14 milioane. Bulgaria, pe de altă parte, primește 16,75 milioane de euro. 

Diferență de compensație de la 1 la 30

”N-am fost suficient de buni strategi când am trimis datele (Comisiei Europene n.r.), date care n-au fost fundamentate foarte bine și, în plus, n-am făcut un lobby foarte serios la Bruxelles. Trebuie să o recunoaștem. Ministrul Agriculturii, la Consiliul de Miniștri, putea să dea chiar un vot de blocaj dacă vedea că România riscă să piardă” a spus liberalul Emil Dumitru în interviul acordat DCNews. Deputatul PNL a explicat: ”Calculând doar stocurile la grâu ale fermierilor români, din depozite, care se ridică undeva la 3 milioane de tone față de fermierii bulgari, care au 300.000 de tone de grâu stocuri, ar însemna că nouă ne revine undeva la 1,2 - 1,3 euro/tonă despăgubire din cei 10,05 milioane de euro, iar bulgarilor undeva la 30 de euro/tonă”. 

Portul Constanța, sufocat de cerealele ieftine din Ucraina

Liberalul recunoaște că și Comisia Europeană a greșit calculul, când nu a luat în considerare volumul de cereale care a impactat foarte mult piața: ”Portul Constanța e principalul port de export și pentru Ucraina, care avea șase porturi. E clar că a generat un impact negativ pe preț, iar prețul în bazinul Mării Negre nu s-a mai format corespunzător. Cerealele din Ucraina au venit ieftine și pentru că nu existau acolo spații de stocare”. 

Ministrul a validat cerealele ucrainene

Pe de altă parte, Emil Dumitru subliniază că România a greșit când a anunțat cât de bune sunt cerealele ucrainene care ne tranzitează țara: ”Când îți iese ministrul Agriculturii din România și spune că face 8800 de analize la cerealele din Ucraina și toate sunt bune, în condițiile în care practic nu știu dacă au avut suficiente kit-uri pentru 8800 de analize... Când s-a urcat în camion, a luat o mână de grâu să se uite și să analizeze organoleptic dacă grâul respectiv este bun sau nu. Mi se pare caraghios comportamentul. A fost încă un argument în plus din partea CE să spună că România nu are probleme, pentru că ministrul a ieșit și a spus că toate cerealele din Ucraina sunt de bună calitate”. 

Prin urmare, fermierii au rămas cu stocuri mai mari din producția românească, la care se adaugă și următoarea producție. În final, se va ajunge la un blocaj, consideră deputatul PNL. Problema, conform liberalului, este și că o parte din cerealele ucrainene, în loc să plece la export, au rămas în România, sufocând fermierii români. 

În acest context, cu privire la datele trimise de către ministrul Petre Daea la Bruxelles, Emil Dumitru consideră că nu reflectă realitatea întru totul. ”Important era ca în 23 februarie, când cunoștea metodologia, să se ducă la Bruxelles, să solicite o bilaterală și să spună că nu este de acord cu metodologia de calcul, ținând cont de procentul de tranzit pe care-l avem, 60% din cantitatea totală de cereale ale Ucrainei au tranzitat România și, cu toate astea, ia mai puțin decât Polonia, care e impactată mai puțin din perspectiva tranzitului, să explice că, din perspectiva logisticii, România are o problemă acum, dar și pe viitor, pentru că va veni recolta și ne vom confrunta, pe aceeași piață, cu transportatori care vor prefera să aducă marfă din Ucraina, pentru că asta este economia de piață, traderii se vor uita să cumpere de unde obțin profituri mai mari, asta e clar” spune liberalul că ar fi trebuit transmis. 

”Nu o să ne dea nimeni mai mult dacă noi nu o să cerem mai mult” atenționează Emil Dumitru. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel