Descoperire arheologică pe traiectoria autostrăzii Sibiu-Nădlac

Obiecte arheologice descoperite pe traiectoria viitoarei autostrăzi Sibiu-Nădlac
Obiecte arheologice descoperite pe traiectoria viitoarei autostrăzi Sibiu-Nădlac

Potrivit Mediafax, pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Nădlac s-au descoperit mai multe obiecte arheologice, printre care și o replică de mici dimensiuni a unui car de fier.

Directorul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, o parte din descoperirile arheologice, cercetările,cu o durată de un an şi patru luni, fiind făcute de această instituţie.

Cercetările au fost  făcute pe 40 de kilometri din traseul viitoarei autostrăzi Sibiu- Nădlac, pe teritoriul județelor: Sibiu, Alba şi Hunedoara, echipa fiind compusă din 40 de specialişti atât din țară cât și din străinătate.

"Am cercetat nouă situri arheologice pe o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de autostradă, iar porţiunea descărcată arheologic este de aproximativ cinci kilometri. Înmulţit cu 70 de metri, cât e lăţimea autostrăzii, rezultă că sunt unele din cele mai mari cercetări arheologice făcute vreodată în ţara aceasta", a spus Luca, care a prezentat o parte din materialul metalic, descoperit într-un sit la Miercurea Sibiului.

 Potrivit acestuia, cea mai importantă descoperire este o replică de mici dimensiuni a unui car de fier, "o piesă superbă, unică în acest areal".

 "Aceasta este o parte din materialul metalic descoperit într-un sit la Miercurea Sibiului, un sit extrem de complex a cărui cercetare se va încheia sâmbătă definitiv. Este important pentru că putem să facem referiri la mitul genezei dacilor şi la comportamentul acestora. Am descoperit o aşezare care începe în epoca bronzului, iar primul nivel de colonizare care ar avea legătură cu strămoşii noştri este de vreme celtică, între secolele III şi II înainte de Hristos şi avem o piesă superbă, unică în acest areal, un car din fier care la momentul publicării va fi cert un cap de serie şi se va numi Tipul Miercurea Sibiului, pentru că este unic. În zonele celtice consacrate se îngroapă cu carul în mărime naturală, aici s-a preferat într-o groapă să se depună acest obiect extrordinar, unic", a afirmat Sabin.

 Pe lângă această piesă, s-au mai descoperit fibule, arme, unelte, vârfuri, pinteni, dar şi un tezaur de argint, care numără peste 280 de monede greceşti şi dinari republicani romani, un tezaur "important pentru judeţul Sibiu", dar mediu ca număr de piese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel