De ce Mona Lisa nu mai are gene și sprâncene

Mona Lisa / Foto: Pexels
Mona Lisa / Foto: Pexels

Chipul Mona Lisei este cel mai celebru chip de femeie din toate timpurile. 

Totuși, Mona Lisa nu are gene sau sprâncene. De ce? Pentru că ar fi arătat prea sexy. Cel puţin aşa considerau mai marii bisericii care l-au rugat pe Leonardo da Vinci să le acopere.

Mona Lisa, lucrarea lui Leonardo da Vinci de doar 77 X 33 cm, a fost pictată pe lemn de plop între anii 1503 și 1506. Opera de artă evaluată la sute de milioane de dolari a stârnit mereu controverse și a atras prin simplitatea ei. Însă un detaliu a atras întotdeauna atenţia: Mona Lisa nu are gene şi sprâncene. Iniţial, Leonardo le-a pictat. Însă preoţii au considerat că genele i-ar da Giocondei o alură sexy, nedemnă în ochii Domnului şi a credincioşilor.

O Gioconda cu gene ar fi fost prea sexy

Cei mai mulți istorici consideră că Mona Lisa (cunoscută și sub numele de Gioconda) ar fi Lisa Gheraldini, soția lui Francesco del Giocondo, un comerciant din Florența. Se pare că, la origini, Mona Lisa a avut gene și sprâncene care au fost şterse de-a lungul timpului din cauza restaurărilor. O teorie este aceea că mai marii bisericii au dorit acoperirea genelor și sprâncenelor întrucât Gioconda era considerată prea… „sexy”. Leondaro le-ar fi pictat, însă preoţii i-au cerut să le acopere.

Cum a fost furată Mona Lisa?

În anul 1911 a fost furată din muzeu. Hoţul s-a deghizat în muncitor, a intrat în clădire, a tăiat tabloul, l-a ascuns sub salopetă şi a plecat liniştit. A fost arestat doi ani mai târziu, în timp ce încerca s-o vândă pe Mona Lisa unui comerciant de artă. În timpul lui Ludovic al XIV-lea, lucrarea a fost expusă la Versailles. După Revoluția Franceza (1789-1799), tabloul Mona Lisa este expus la Luvru. Napoleon Bonaparte l-a luat pentru propriul sau dormitor, din Palatul Tuileries. Începând cu anul 1804, opera de artă a ajuns din nou în Luvru din Paris.

Cercetatorul Pascal Cotte a descoperit că Da Vinci s-a răzgândit la un moment dat asupra poziţiei a două degete de la mâna stângă a Mona Lisei, că fata acesteia era la origine mai lată şi că zâmbetul ei era mult mai expresiv. Aceeași fotografie indică faptul că Mona Lisa  ţine în mână o pătură care nu se mai vede cu ochiul liber. Cotte a mai spus că analiza sa a scos la iveală ceea ce el crede că erau culorile originale ale tabloului, tonuri de bleu şi alb. În prezent, tabloul include nuanţe intense de verde, galben şi maro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel