De ce Adrian Păunescu nu are un diagnostic exact. Medicii se declară învinşi

Profesorul Şerban Brădişteanu a declarat că boala poetului Adrian Păunescu depăşeşte resursele terapeutice. Practic, medicii recunosc că aparatele care îl ţin în viaţă pe poet nu mai fac faţă. Dar ce boală are maestrul Păunescu?

În 21 iunie, Adrian Păunescu recunoştea, în tableta sa din Jurnalul Naţional, că suferă de o boală necruţătoare. Editorialul era un mesaj de rămas bun către copiii săi, Ioana, Andrei şi Ana Maria. Iată ce scria marele poet: "Ştiţi prea bine că zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale esenţiale. Concluzia nu e veselă. În orice caz, tratamentul pe care eu însumi simţeam că trebuie să mi-l aplic şi pe care, după aceste analize, mi-l confirmă şi medicii, mă obligă la retragere, discreţie, resemnare. Visul duşmanilor s-a împlinit: nu mai pot ieşi din casă, cum aş fi putut până ieri. Să fie liniştiţi, eu devin un caz clasat pentru domniile lor".

Boala nu era precizată, motivul fiind lipsa unui diagnostic precis. Mulţi au vorbit de cancer, dar medicii nu puteau nici confirma, nici infirma un astfel de diagnostic, fără analize amănunţite. Insuficienţa cardiacă, diabetul şi starea proastă a rinichilor şi ficatului erau demonstrate de analizele de sânge, dar nu se putea face o tomografie sau o rezonanţă magnetică nucleară, pentru că greutatea pacientului depăşea limita instalaţiilor disponibile în Capitală. În SUA, spitalele s-au dotat cu aparatură pentru supraponderali, adaptată unei evoluţii constante, la nivel de populaţie, a greutăţii corporale. Limita maximă pe care o suportă masa de operaţie din majoritatea clinicilor din România este între 150-175 de kilograme, iar în cazurile deosebite se aşază suporţi suplimentari. Aparatura RMN nu permite însă manevrarea mesei mobile şi, uneori, inelul magnetului este prea îngust pentru cei supraponderali.

În cazul lui Adrian Păunescu, insuficienta cardiacă a dus la edeme generalizate, pacientul ajungând la o greutate de peste 200 de kilograme. Medicamentele administrate au dus la eliminarea a circa 40 de kilograme, reprezentând lichid în exces, dar, totuşi, poetului nu i se pot face analizele care ar preciza diagnosticul, medicii mergând pe deducţii din alte analize. Starea proastă a ficatului şi rinichilor nu permite nicio transplantul de cord, o operaţie traumatizantă şi care ar trebui urmată de imunosupresie cu medicamente  greu de suportat.

Anunţul profesorului Brădişteanu privind epuizarea rezervelor terapeutice este, de fapt, anunţul unei morţi iminente, doar o minune mai putând întoarce situaţia în favoarea marelui poet.

În România, aproximativ 400.000 persoane au fost descoperite cu insuficienţă cardiacă, jumătate dintre pacienţi decedând în primii patru ani de la punerea diagnosticului.

Citeşte şi:

Adrian Păunescu a făcut mai multe stopuri cardiace

Adrian Păunescu, internat în stare gravă la Spitalul Floreasca

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel