De ce a fost condamnat Relu Fenechiu. Vezi motivarea instanței

Magistrații Curții Supreme au publicat, luni, motivarea în dosarul "Transformatorul" în urma căruia fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu,  a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Cele 46 de contracte încheiate de firmele lui Relu Fenechiu cu Electrica Moldova nu au respectat cerinţele legale, iar unele chiar au fost trucate prin metoda 'mâinii moarte', transformatoarele erau vechi de 10-30 de ani şi au fost vândute ca noi, iar inculpaţii nu au dat dovadă de 'căinţă' pentru faptele comise.

Ca o noutate, motivarea cuprinde şi fotografii care surprind instalaţii ruginite, vândute către Electrica şi care în acte apar ca fiind noi.

'(...) pentru niciuna din cele 46 de acte materiale ce reprezintă tranzacţii comerciale realizate între SISEE Electrica Moldova şi firmele din grupul Fene, SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Tehnorom SRL şi SC Euro Plus SRL nu s-a putut reţine atribuirea în condiţiile legii a contractelor de achiziţie publică, fiind fie ignorate cu desăvârşire dispoziţiile legale, fie eludându-se complet anumite etape, ori încercându-se crearea unei aparenţe a parcurgerii etapelor procedurii achiziţiei publice', se arată în motivare.

 Printre firmele care au participat la aceste licitaţii se află şi SC Construct Consult SRL, deţinută de actualul preşedinte al CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, această firmă având acelaşi punct de lucru ca şi firmele din Grupul Fene.

'Modul de operare, ce a exclus orice alt participant exterior grupului de firme Fene, a generat existenţa unui monopol al acestora, pentru perioada 2002-2005, în privinţa furnizării de transformatoare şi întrerupătoare către SISEE Electrica Moldova', declară magistraţii.

Judecătorii mai arată că în contractele încheiate Electrica Moldova s-a menţionat faptul că produsele achiziţionate vor fi noi, însă transformatoarele şi celelalte instalaţii erau vechi, unele chiar de 10 - 30 de ani.

Acest lucru a fost posibil deoarece instalaţiile achiziţionate de la companiile lui Relu Fenechiu au fost recepţionate doar cantitativ, conform facturilor emise, fără a fi făcută şi recepţia lor calitativă, motiv pentru care nu s-a semnalat faptul că acestea nu sunt noi.Faptul că transformatoarele erau vechi este confirmat şi de fotografiile făcute de DNA, instalaţiile şi componentele acestora fiind produse de către Electroputere Craiova în perioada 1970 - 1980 şi de TMD SA Filiaşi în perioada 1972 - 1988.

Instanţa i-a obligat pe Relu şi Lucian Fenechiu, Petru Andronache, Ioan Turbatu şi Mihai Bogdan Damian la plata în solidar a sumei de 6.327.390 lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel