Darius Vâlcov, fostul ministru de Finanțe, trimis în judecată

DNA l-a trimis în judecată pe fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Ancheta în primul dosar pe numele acestuia a fost finalizată de către procurori, astfel că Vâlcov va ajunge în faţă judecătorilor de la ICCJ iar vineri, aceştia vor analiza măsurile preventive din dosar.

Darius Vâlcov este acuzat că a comis mai multe fapte incriminatorii pe vremea când era primar al municipiului Slatina.

"În 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, în calitate de primar, căruia i-a propus ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina,oraşele Scorniceşti, Piatră Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări", se arată într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Procurorii susţin că, în anul 2008, în luna noiembrie proiectul 'Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt' a fost aprobat, beneficiar final fiind SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) 'Oltul'. ADI a emis serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în zona de implementare a proiectului 'Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt'.

Citește și: Lavinia Şandru divorţează de Darius Vâlcov

DNA mai precizează că în cadrul acestui proiect au fost finalizate contractele 'Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava', 'Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina' şi 'Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt'.

"Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, membrii comisiei au procedat, la îndemnul suspectului Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri. În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului 'Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt', având că obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări. Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei", se mai spune în comunicatul de la DNA.

De asemenea, anchetatorii susţin că în urma acestei înţelegeri, din decembrie 2010, Darius Vâlcov a început să se prezinte periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta mai multe sume de bani, de fiecare dată când contractantul efectua plăti în contul societăţii.

Circa 2 milioane de euro primite de la un om de afaceri

"Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Darius Vâlcov. În acest context, suspectul Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri o persoană cu funcţie de conducere din cadrul Primăriei, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, că diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens", se mai menţionează în comunicat.

Conform probelor aduse de DNA, Darius Vâlcov ar fi primit, în perioada 2010-2013, în jur de 2 milioane de euro. O parte din această suma ar fi fost primită de fostul ministru în mod direct, iar suma de 2.480.000 lei ar fi primit-o prin intermediul unor firme.

"Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul unor persoane faţă de care se desfăşoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienţă şi destinaţia reală a sumelor de bani", mai menţionează sursă citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel