Daea, în apărarea fermierilor români: Nu pot face mai mult cu bani mai puţini

Petre Daea
Petre Daea

Petre Daea, ministrul Agriculturii, reacţionează în cadrul unei întâlniri avută la Luxemburg faţă de noile politici agricole ce vor fi aplicate la nivelul Uniunii Europene. 

România militează pentru păstrarea bugetului Politicii Agricole Comune (PAC) după 2020, eliminarea plafonării şi continuarea convergenţei, la care se adaugă corectarea cifrei privind suprafaţa de referinţă, a declarat, la Luxemburg, ministrul Agriculturii, Petre Daea, susţinând totodată că o alocare bugetară redusă pe dezvolare rurală va accentua "cel mai mare şi mai profund exod al forţei de muncă în rândul tinerilor", fenomen cu care se confruntă România la ora actuală. 

"România apreciază ca necesară şi corectă structura PAC prin cei doi piloni, dar nivelul de finanţare este insuficient şi nu răspunde pe deplin obiectivelor pe care ni le-am propus privind securitatea alimentară. Schimbările climatice sunt o realitate şi nu o ficţiune. Condiţiile de mediu impun costuri suplimentare. Fermierilor noştri - acestor făuritori de hrană - nu putem să le cerem să facă mai mult şi mai bine cu bani mai puţini, în condiţii mai grele şi mai restrictive.

Ştim că aceştia lucrează pentru a câştiga, introducând în sol, în condiţii, incerte toate resursele de care dispun, iar rezultatul muncii acestora este rezultatul existenţei umane, care nu are echivalent în importanţă. Prin nivelul financiar şi plafonarea plăţilor directe, România este profund dezavantajată, iar fermierii se află într-un scenariu îngrijorător. Scenariile optimiste prezentate în diverse variante nu sunt susţine de realităţile existente.

România consideră că plafonarea produce mai mult rău decât bine. În cazul convergenţei (...) vă felicit domnule comisar ( Hogan, comisarul european pentru agricultură - n. r.) pentru punerea în discuţie şi susţinerea acestui obiectiv. În concret, România militează pentru cel puţin păstrarea bugetului, eliminarea plafonării, continuarea convergenţei la care se adaugă corectarea cifrei privind suprafaţa de referinţă, având cu totul alte date faţă de perioada anterioară. Suntem în analiză privind datele de scenariile de implementare", a spus Petre Daea, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg. 

Poziţia României este una corectă, tranşantă şi constantă

Acesta a precizat pentru Agerpres că poziţia României este una corectă, tranşantă şi constantă, în condiţiile în care ea a fost susţinută şi la reuniunea Consiliului de miniştri Agricultură şi Pescuit, de la Sofia, desfăşurată în primele zile din luna iunie. 

De asemenea, în cardul Consiliului UE, ministrul Agriculturii a subliniat că procentul de 2% din plafonul plăţilor directe alocat pentru susţinerea tinerilor nu este unul încurajator, iar stimularea acestora prin mecanismele propuse nu este suficient de bine conturată, "pentru a-i atrage şi a crea premise reale privind schimbarea de generaţii", ca obiectiv propus prin PAC. 

"Dezvoltarea rurală cu alocare bugetară redusă constituie un supliment de îngrijorare pentru perspectivele spaţiului rural şi nu numai. România se confruntă cu cel mai mare şi profund exod al forţei de muncă din rândul tinerilor, pentru care în contextul general al PAC suntem chemaţi să găsim soluţii. Reducerea pilonului II va accelera acest proces, cu influenţe uşor de întrezărit, dar foarte greu de rezolvat", a adăugat Daea. 

E nevoie de un punct de vedere comun

Nu în ultimul rând, acesta a subliniat că a luat act de poziţia altor state membre care susţin menţinerea sau creşterea bugetului PAC şi consideră că este nevoie de un punct de vedere comun. 

"Referitor la memorandumul prezentat de Franţa, iată ca îngrijorările noastre la reducerea PAC nu sunt singulare. Am luat act şi de poziţia altor state membre şi am considerat necesar de a aduce în spaţiul discuţiilor un punct de vedere comun, care se circumscrie nevoii de menţinere a unui nivel corespunzător de finanţare.

România se regăseşte în această opţiune şi este alături de celelalte state membre semnatare ale memorandumului. Sunt convins domnule comisar că putem modela soluţiile şi putem securiza succesul înregistrat până la această dată. Am apreciat explicaţiile date, apreciez consistenţa lor, ne bizuim pe colaborarea bună de până acum şi de aici încolo. Baza este asigurată pentru realizarea acestui edificiu la care toţi suntem chemaţi să îl realizăm pentru binele tuturor şi în folosul fiecăruia", a mai spus Daea. 

Potrivit datelor furnizate Agerpres de şeful MADR, până în prezent 22 state vor menţinerea sau creşterea bugetului PAC, în timp ce 4 state se opun, convergenţa fiind susţinută de 9 state, în condiţiile în care 9 se opun, iar restul nu s-au pronunţat clar. În cazul plafonării, 14 state o resping sau cer să fie lăsată la decizia statului membru. 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel