Curtea Constituțională, lovitură pentru regimul Erdogan. Decizie privind libertatea de exprimare

Mihai Ciobanu / 26 dec 2019 / 23:55 Salveaza PDF Comentarii

Curtea Constituțională a Turciei a decis joi că blocarea accesului la site-ul Wikipedia în această țară este neconstituțională.

Curtea Constituțională a Turciei a decis joi că blocarea accesului la site-ul Wikipedia în această țară, în vigoare din 2017, este neconstituțională, întrucât încalcă libertatea de exprimare, informează site-ul agenției de presă Reuters. Decizia Curții va duce la ridicarea interdicției impuse de autoritățile de la Ankara asupra enciclopediei online. Turcia a decis în 2017 să blocheze accesul la Wikipedia din cauza unor articole care sugerau legături între Turcia și anumite organizații teroriste.

Curtea Constituțională a arătat că „libertatea de exprimare, care este sub protecția articolului 26 din Constituție, a fost încălcată” prin această decizie. Instanța constituțională din Turcia a discutat despre acest subiect în urma unei sesizări depuse de către Fundația Wikimedia, organizația non-profit care administrează Wikipedia.

Avocatul Fundației, Yaman Akdeniz, a declarat că decizia urmează să fie comunicată autorității de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, care ar urma să ridice interdicția privind accesul la Wikipedia. Potrivit acestuia, în trecut, astfel de interdicții au fost ridicate în aproximativ 24 de ore de la comunicarea deciziei, transmite Mediafax.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23