Adrian Năstase, fost premier al României, a comentat despre protestele de la noi, viitorul țării, cât și despre următoarele mișcări pe care România trebuie să le facă în plan extern.
Astăzi, protestul pașnic despre pace și libertatea de a alege, organizat de Călin Georgescu și desfășurat în fața Palatului Parlamentului, aproape de sediul CCR, s-a transformat într-un atac la adresa jurnaliștilor prezenți acolo pentru a-și face meseria. Aceștia au fost invitați de candidatul la președinție pentru a semna o inițiativă prin care se solicită revizuirea deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale.
Echipele Antena 1 și Digi24 au fost atacate de susținătorii lui Călin Georgescu, în timp ce omul considerat de aceștia drept „președintele lor” este plecat din țară încă de ieri. Călin Georgescu a părăsit România cu o zi înainte, iar în locul său a fost prezentă avocata sa. Incidentele cu jurnaliștii nu au fost singurele momente tensionate. Protestatarii au urcat în copaci, iar alții au ocupat Calea Victoriei. Printre organizatorii manifestației s-a numărat și controversatul om de afaceri Călin Donca.
Protestul s-a desfășurat fără o autorizație emisă de primărie, întrucât nimeni nu a depus o cerere pentru acest document. Solicitarea ar fi presupus asumarea responsabilității de către o persoană sau un grup de organizatori pentru eventualele probleme cauzate de manifestanți, însă nimeni nu a dorit să își asume această obligație.
Fostul candidat a transmis că pleacă în străinătate pentru a susține cauza și la instituțiile europene, fără a preciza exact unde, mai ales că niciuna dintre acestea nu are program cu publicul astăzi sau în weekend. Unele opinii din spațiul public interpretează acest gest ca pe o strategie de a se distanța de evenimentele din România, care ar putea degenera în violențe.
Adrian Năstase, fost premier al României și un fin analist al fenomenelor sociale, culturale, politice și economice, a comentat subiectul în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN.
"Cred că ar trebui să fim cu toții foarte preocupați de ceea ce se întâmplă, asta pentru că am intrat într-o perioadă de haos politic cu implicații sociale și economice evidente. Aici este ceea ce, într-un fel, încercam să sugerez, o întoarcere în timp spre ceea ce analiștii americani numesc ‘noul obscurantism’. Nu este un fenomen prezent doar în România. El se întâmplă și în alte țări din Europa și în Statele Unite într-o anumită măsură. Aceste formule exagerate, mistice, mesianice, toate creează cumva așteptări și speranțe pentru niște oameni care au frustrări, unele îndreptățite, și care sunt generate de o puternică polarizare socială și economică. De aici nevoia, până la urmă, de a găsi soluții în această zonă. Este o combinație în care se adună soluții miraculoase, superstiții, temeri de tot felul. Falșii profeți, așa cum spuneam la un moment dat, vor câștiga întotdeauna o anumită audiență, din păcate.
Repet, se întâmplă în condițiile în care vedem fenomenul religios ce s-a dezvoltat foarte mult. Dacă nu suntem conștienți de toate aceste lucruri, nu o să găsim soluții. Sigur, formulele acestea de plecat din țară, venit în țară, mers să depui plângeri la ghișeul de pe nu știu unde, pentru cei care cunosc lucrurile știu că este vorba doar de niște chestiuni de imagine. În realitate, nu te primește nimeni să te duci acolo cu o cerere să depui o hârtie împotriva guvernului sau Curții Constituționale", a spus Adrian Năstase.
Cred că ar trebui cumva mai multă informare a populației. Va fi foarte complicat. După părerea mea, principalul agent electoral al lui Călin Georgescu va fi chiar Guvernul. Guvernul va trebui să ia niște măsuri dure, foarte dificile, iar ele vor crea, în mai mare măsură, un sprijin sau o orientare către un personaj care nici măcar nu are nevoie să fie prezent sau să aibă o figură marcantă. El este, până la urmă, soluția alternativă în sondaje. Uneori era pus, dacă vă aduceți aminte, în glumă, un tip Popescu pus în sondaje. Oamenii erau întrebați dacă voiau să voteze cu el. El nu exista, dar foarte mulți în reacția lor împotriva partidelor sau împotriva unor candidați spuneau că îl vor vota pe Popescu.
Călin Georgescu este acum acel ‘Popescu’ care, sigur, are și o prezență consistentă în rețelele sociale, vine cu formule care sunt foarte greu de acceptat. Să spui că nu s-a întâmplat nimic în România în ultimii 35 de ani este exagerat. Este suficient să știi câte mașini există în momentul de față pe șosele, să te uiți la construcțiile de autostrăzi, numărul de case și multe alte lucruri care s-au întâmplat. Repet, probabil că de lucrurile acestea au beneficiat doar unii dintre români, iar ceilalți încearcă cumva să-și găsească soluții pentru o formulă miraculoasă.
Pe de o parte, părerea mea este că Guvernul va trebui să dea dovadă de foarte multă creativitate, inteligență, pentru a merge pe o linie foarte delicată între cât este posibil să duci pe zona de austeritate și cât este posibil să duci pe zona de acceptabilitate socială. Până aici va fi extraordinar de greu. Vor fi presiuni de la Uniunea Europeană din punct de vedere macroeconomic, de la FMI, și așa mai departe.
În plan extern, desigur, va fi nevoie de un dialog ceva mai ferm cu Bruxelles-ul și un alt tip de reacții în legătură cu unele dintre problemele internaționale. Aici putem să discutăm inclusiv de relațiile cu vecinii, despre felul în care ne raportăm la un conflict despre care adeseori nu vorbim. Noi vorbim doar despre sprijinul pentru Ucraina, dar despre conflict ca atare, despre cauzele lui, despre posibilitățile de soluționare, noi doar spunem că nu este problema noastră. Cred că aici este o greșeală. Din punctul meu de vedere, faptul că nu participăm ne costă. Iată, am văzut foarte bine că s-a amânat deja promisiunea de pace în Ucraina de la 24 de ore la 6 luni. S-ar putea să fie și mai complicat de atât”, a spus Adrian Năstase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci