Cum a murit ultimul împărat al Chinei - File de istorie

Pu Yi, ultimul împărat al Chinei, înatinte ca acest stat să cadă sub regimul comunist al lui Mao Zedong, a avut o viaţă deosebit de interesantă, şi un sfârşit greu de imaginat pentru un asemenea conducător.

Ultimul împărat la Chinei a fost totodată ultimul împărat al dinastiei manciuriene. El a ajuns pe tron în anul 1908 pe când avea doar doi ani, iar trei ani mai târziu, China a devenit republică, dar noua putere i-a permis să-şi păstreze titlul şi o parte dintre prerogative. Ultimul împărat a trăit apoi în condiţii artificiale, în interiorul Oraşului Interzis din capitala Beijing.

Pe când avea doar 17 ani, tânărul împărat Pu Yi a scăpat din lagărul de la Tietsin, găsindu-şi ulterior refugiul în Armata Japoneză care cucerise atunci o mare parte din China. Japonezii i-au găsit o întrebuinţare politico-practică acestui împărat-păpuşă, căci după anexarea manciuriei, niponii l-au instalat ca împărat al noii provincii Manchuko. După anul 1945, în care Japonia a pierdut războiul, Pu Yi a încercat să fugă în Coreea, dar trupele sovietice l-au prins pe aeroportul din Mukden şi l-au predat comuniştilor chinezi în anul 1950.
 

Citeşte şi: China construiește un parc în deșert

 
 
Pu Yi era sigur că Mao îl va executa, doar că noul regim l-a plasat într-o închisoare destinată criminalilor de război. Acolo, fostul împărat al Chinei a primit numărul de prizonier 981 şi a fost numit grădinar al închisorii unde era deţinut. După câţiva ani de „reabilitare”, Pu Yi a devenit un susţinător al comunismului şi a fost iertat în mod oficial. Pentru tot restul vieţii sale, fostul împărat a muncit ca ajutor de grădinar la Grădina Botanică din Beijing, iar la vârsta de 61 de ani, Pu Yi a murit de cancer la rinichi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel