Criza migranților ia FOC. Grecia acuză Turcia că trage cu gaze lacrimogene

Grecia a difuzat un videoclip miercuri spunând că acesta arată cum poliţia turcă trage cu gaze lacrimogene la punctul de trecere a frontierei Kastanies, unde mii de migranţi încearcă să treacă în Uniunea Europeană, relatează Reuters. 

Atena, susţinută de UE, acuză Ankara că îi provoacă pe migranţi să treacă în Grecia. Turcia a anunţat săptămâna trecută că nu va mai respecta un acord din 2016 cu UE pentru a-i menţine pe migranţi pe teritoriul său în schimbul ajutorului din partea blocului comunitar. Înregistrarea video arată un rând de poliţişti antirevoltă turci în spatele scuturilor în timp ce patru dintre ei trag pe rând cu gaze lacrimogene spre teritoriul grec. Autenticitatea videoclipului nu a putut fi verificată independent.

Un oficial din securitatea elenă a declarat pentru Reuters că poliţia turcă a tras cu gaze lacrimogene într-un efort de a împinge înapoi forţele greceşti din cealaltă parte pentru ca migranţii să aibă mai multe şanse să treacă graniţa. 'Al doilea motiv este să ne provoace', a notat oficialul grec.

Cum răspunde Turcia

Întrebat despre acuzaţiile Greciei, un oficial din securitatea turcă a declarat: 'Poliţia turcă a răspuns cu gaze lacrimogene poliţiei elene care trage gloanţe în migranţi. Poliţia turcă niciodată nu a vizat migranţii, a urmărit să-i protejeze pe migranţi de tirurile grecilor'. Grecia a negat în repetate rânduri că deschide focul asupra migranţilor. De asemenea, Atena a respins acuzaţiile Ankarei că forţele sale au ucis patru migranţi în ultimele zile, numindu-le 'fake news'. Relaţiile dintre cele două ţări sunt deseori tensionate.

Poliţia antirevoltă greacă a folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă miercuri, într-un efort de a dispersa migranţii. Autorităţile elene încalcă legislaţia internaţională în răspunsul lor la fluxul de migranţi de la graniţa cu Turcia, a acuzat la rândul său ministrul turc de interne Suleyman Soylu, citat miercuri de DPA.

'Prin uciderea încă a unui refugiat la astăzi ora 11.00 (08.00 GMT) şi rănirea altor cinci, Grecia încalcă regulile (internaţionale), continuă violările drepturilor omului, din moment ce Europa încă o răsfaţă', a scris Soylu pe Twitter. Turcia afirmă că poliţia de frontieră greacă a împuşcat în piept şi a ucis un migrant la punctul de trecere a frontierei Pazarkule-Kastanies din oraşul turc de graniţă Edirne, ceea ce Grecia neagă, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel