Conflict români-romi. Cioabă: I-au ameninţat cu moartea pe ei şi pe copiii lor

dorin cioaba
dorin cioaba

Autointitulatul rege al romilor, Dorin Cioabă, avertizează asupra unui conflict care există chiar pe strada unde se află biserica la care este pastor, unde romii îşi acuză vecinii români că le-au blocat accesul dinspre un capăt al străzii şi că i-au ameninţat cu moartea.

"Spiritele se încing în ambele tabere, existând riscul declanşării unui conflict etnic între romii de pe strada Grâului şi românii de pe strada Orzului", spune Dorin Cioabă.

Poliţia Municipiului Sibiu a deschis un dosar penal, după ce Dorin Cioabă a făcut o plângere penală luni, în numele comunităţii rome, împotriva a doi sibieni, pe care îi acuză de infracţiunea de "ameninţare cu moartea".

"La data de 5 noiembrie a.c., la nivelul Poliţiei Municipiului Sibiu s-a înregistrat o plângere privind un conflict între două grupuri de persoane domiciliate în municipiul Sibiu. Această plângere face obiectul unui dosar penal în care cercetările vizează săvârşirea infracţiunii de ameninţare, urmând ca, la finalizarea investigaţiilor, să fie aplicate măsuri conform competenţelor legale", a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.

Romii de pe strada Grâului, unde se află şi biserica la care este pastor Dorin Cioabă, susţin că au fost ameninţaţi vineri, cu moartea de către vecinii români de pe strada învecinată. Dorin Cioabă şi mai mulţi romi susţin că i-au chemat în ajutor, vineri, pe poliţiştii locali, după ce locuitorii de pe Grâului s-au temut să mai iasă din case.

"Au venit înarmaţi cu lopeţi şi bâte. Amenințări cu moartea"

"Prin prezenta plângere, doresc să vă aduc la cunoştinţă existenţa unui conflict ce mocneşte de foarte mult timp, cu privire la ocuparea abuzivă a domeniului public, de către Ş.V. şi vecinii acestuia. Timp de mai mulţi ani, aceştia au folosit domeniul public ilegal, adevăratul motiv fiind acela de a bloca accesul romilor, de a nu trece prin faţa imobilelor lor şi asta doar pentru faptul că aceştia nu suportă membrii comunităţii de romi ca să folosească un bun comun. (...)

În seara zilei de 02.11.2018 în jurul orei 20.00 a avut loc o altercaţie verbală între cele două grupări, motivul fiind şi de această dată deblocarea drumului. Numiţii (...) au mers pe strada Orzului, au incitat mai multe persoane, care au venit înarmaţi cu lopeţi şi bâte, s-au deplasat până în apropierea de casele romilor ameninţându-i cu moartea pe ei şi copiii acestora, dacă mai încearcă, prin orice mijloace deblocarea drumului", a semnalat în plângerea penală, Dorin Cioabă.

Romii reclamă faptul că Primăria Municipiului Sibiu a asfaltat anul acesta două străzi, şi anume, strada Orzului şi strada Grâului, însă a lăsat neasfaltată o porţiune de 50 de metri care leagă cele două străzi, teren care este îngrădit, spun romii, ilegal de români, tocmai ca se blocheze accesul romilor. Romii cer ca autorităţile să elibereze drumul blocat de români, ca ei să se poată duce la biserica lor din ambele sensuri, iar copiii lor să meargă la şcoală fără a ocoli pe strada Alba Iulia. Potrivit plângerii formulate de Dorin Cioabă, firma contractată de primărie să asfalteze toată strada Grâului ar fi încercat eliberarea drumului, însă, grupul mai multe persoane s-ar fi opus şi astfel a rămas o porţiune de stradă neasfaltată şi blocată.

O sibiancă a declarat, marţi, că ea ar fi îngrădit terenul care nu e asfaltat şi că plăteşte impozit la Primăria Municipiului Sibiu, pentru că acolo şi-a făcut o grădină. Aceasta susţine că ea nu doreşte ca romii să treacă pe stradă, prin dreptul casei ei. Cioabă cere Primăriei Municipiului Sibiu să elibereze drumul, ca să poată circula pe el şi romii, motivând că, acum 30 de ani, acolo exista un drum de pământ şi un loc de joacă, de care s-a bucurat chiar el când era mic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel